Chess.com raporu: Carlsen'ın suçladığı Niemann'ın 100'den fazla maçta hile yaptığı öne sürüldü

Raporda Niemann'ın taş gelişimindeki "anomalilere" dikkat çekildi

Magnus Carlsen'ın, Hans Niemann karşısında ilk hamleden sonra maçtan çekilmesi yankı uyandırmıştı (Grand Chess Tour/Arşiv)

Satranç dünyasını sarsan hile iddialarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevrimiçi satranç sitesi Chess.com dün yayımladığı raporda, büyükusta Hans Niemann'ın "muhtemelen" 100'den fazla çevrimiçi maçta hile yaptığını açıkladı.

72 sayfalık raporda, Niemann'ın platformdaki maçları incelendi. ABD'li satranççının hamleleri, en iyi oyunculardan bile çok güçlü olan satranç bilgisayarlarının önerileri ve sonuçların olasılığıyla karşılaştırıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

19 yaşındaki sporcunun "2020'ye kadar yüksek ihtimalle para ödüllü etkinliklerde ve yüksek puanlı meşhur satranççılara karşı" hile yaptığı yazıldı.

Chess.com, Niemann'ın dünya şampiyonu Magnus Carlsen'e aldığı galibiyette hile yaptığına dair "doğrudan kanıt" olmadığını da bildirdi. Ancak oyunun "şüpheli bazı tarafları" olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca Niemann'ın gelişimindeki "anomalilere" dikkat çekildi. Niemann, dünya sıralamasında iki yılda 800. sıradan ilk 50'ye girmişti. Site, Carlsen'ın, Niemann'ın platformdan uzaklaştıırlması için baskı yaptığı iddiasını da yalandı.

Ne olmuştu?

1-13 Eylül'de ABD'nin Missouri eyaletindeki St. Louis şehrinde düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'nda 31 yaşındaki Carlsen'in, 19 yaşındaki Niemann'la yaptığı maç sırasında oyundan çekilmesi büyük şaşkınlık yaratmıştı.

Carlsen'in çekilmesinin ardından, Niemann'ın müsabakada hile yaptığı söylentileri ortaya atılmıştı. Niemann'ın üzerinde bazı cihazlar saklayarak hile yapmış olabileceği konuşuluyor. 

Dünya şampiyonunun Twitter'da ünlü teknik direktör Jose Mourinho'nun "Eğer konuşursam, başım büyük belaya girer" dediği videoyu paylaşması hile iddialarını daha da körüklemişti.

ABD'li Niemann bugüne kadar yüz yüze karşılaştığı hiçbir rakibine karşı hile yapmadığını savunmuştu. Niemann, 12 ve 16 yaşlarındayken Chess.com'da resmi olmayan oyunlarda hileye başvurduğunu açıklamıştı.

İkili, 19 Eylül'de Chess24'te yayımlanan çevrimiçi oyunda da karşıya geldi. Oyuna birkaç dakika geç başlayan Carlsen, ilk hamlesinin ardından maçı terk etti. Carslen 26 Eylül'de yaptığı açıklamadaysa rakibini açıkça hile yapmakla suçladı.

 

Independent Türkçe, BBC, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU