Meclis Genel Kurulu'nda protesto: Gazeteciler siyah maske taktı, CHP'li vekiller "sansür yasasına hayır" dövizleri açtı

Muhalefet ve basın örgütleri tarafından "sansür yasası" olarak adlandırılan yasa teklifi gazeteciler tarafından siyah maskelerle Genel Kurul basın locasında protesto edildi. CHP'li vekiller de gazetecilere destek verdi

AK Parti ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu "basın kanununda değişiklik yapılması ile ilgili yasa teklifi” gazeteciler tarafından siyah maskelerle Genel Kurul basın locasında protesto edildi. 

Bugün Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan kanun teklifi öncesi, birleşimin açılışında 10 basın meslek örgütü temsilcisi de yasayı protesto etmek için siyah maskeler takarak basın locasına girdi.

Bu sırada CHP milletvekilleri de gazetecileri alkışlayarak, ellerindeki “Sansür yayasına hayır. Basın ve ifade özgürlüğü istiyoruz. Anayasa’ya aykırı yasa geri çekilsin. ‘Yalan haber’ kime göre, neye göre” yazılı dövizleri açarak destek verdi.

Muhalefet ve basın örgütleri tarafından "sansür yasası" olarak adlandırılan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde hapis cezaları öngörülüyor. 

Teklifle "Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan" kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak. Teklifle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı’na yapılacak ve basın kartı resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU