Pakistan Başbakanı Şerif, eski lider İmran Han'a yüklendi: Dünyanın en büyük yalancısı

"Ülke tarihindeki en bencil, benmerkezci ve çocukça davranan siyasetçi"

71 yaşındaki Şahbaz Şerif, 2020'de 76 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı (AFP)

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide, eski lider İmran Han'ın "dünyadaki en büyük yalancı" olduğunu iddia etti.

Şerif, Han'ın izlediği politikaların ülkeyi kutuplaştırdığını ve yıkıma uğrattığını savundu.

Başbakan, Han hakkında "ülke tarihindeki en bencil, benmerkezci ve çocukça davranan siyasetçi" ifadelerini kullandı. 

Şerif, şunları söyledi: 

Ülkem için daha önce hiç olmadığı kadar endişeliyim. İmran Han, toplumu inanılmaz derecede zehirledi ve hiç görülmemiş biçimde kutuplaştırdı. Olguları çarpıtıyor ve nefret yaratıyor.

Pakistan başbakanı, 20-26 Eylül'de New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul toplantısında, bazı liderlerden Han'ın kişiliğine dair yorumlar aldığını da öne sürdü.

Hangi liderlerle konuştuğunu açıklamayan Şerif, "Bazı liderler, birebir konuşmalarımızda bana Han'In kişiliğinden bahsetti. Onun kaba, yalancı ve bir 'narsisist' olduğunu söylediler" dedi.

Şerif, Han'ın iktidardayken izlediği politikalarla Pakistan'ın Çin ve ABD'yle ilişkilerine zarar verdiğini de belirterek, bunları onarmayı hedeflediğini ifade etti.

Pakistan eylülde ABD'yle 450 milyon dolar değerinde F-16 destek paketi anlaşması yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şerif, Han döneminde durma noktasına gelen "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru" (CPEC) projesini de yeniden canlandıracağını söyledi.

CPEC, Çin'in kapsamlı Kuşak ve Yol Girişimi'nin önemli bir parçası. Proje, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni, Pakistan'ı kuzeydoğu-güneybatı yönünde kat ederek Gwadar ve Karaçi limanlarıyla Umman Denizi'ne bağlamayı amaçlıyor.

CPEC kapsamında yürütülen kara yolu projeleri, liman ve serbest bölge inşaatlarının büyüklüğü 2020 itibarıyla 70 milyar doları aşmıştı.

Öte yandan Batılı analistler, Çin'in bu projeyle Pakistan'ı "borç tuzağına sokmaya çalıştığını" iddia etmişti.

Şerif, Çin'in "Pakistan'ın en güvenilir dostlarından biri" olduğunu söyleyerek, projenin hem Pakistan hem de bölge için olumlu katkılar sağlayacağını savundu.
 


Han hükümetinin düşüşü

10 Nisan'da parlamentoda yapılan güven oylamasında, 174 "hayır" oyu alan Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da Meclis'te düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Han hakkında 21 Ağustos'ta, "polis ve yargıcı tehdit ettiği" gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası kapsamında işlem başlatılmıştı.

Söz konusu işlemde, Han'ın "Yargıç Zeba Çaudri, İslamabad Emniyet Müdürü ve onun yardımcısını tehdit ve terörize ettiği" belirtilmişti.

1 Ekim'deyse Margalla bölgesi yerel sulh hakimi, Han hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Hükümetin düşme sürecinde Han'ın özellikle dış politika konularında orduyla anlaşmazlıklar yaşaması da önemli unsurlardan biriydi.

Han, bir tehdit mektubuna atıfla ABD tarafından kendisine karşı komplo düzenlendiğini iddia etmiş, diğer yandan da askeri elitlerin "ABD'nin kuklası" olduğunu öne sürmüştü.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU