Çin karşıtı protestolara katılan sürgündeki Hong Konglu siyasetçiye 3,5 yıl hapis cezası verildi

"Hong Kong mahkemelerinin deliliğini tüm dünya görmüş oldu"

Hong Kong'daki Çin karşıtı protestolar tüm dünyada gündem olmuştu (Reuters)

2019'daki demokrasi protestolarında yer alan sürgündeki Hong Konglu muhalif siyasetçi Ted Hui, 3,5 yıl hapis cezası aldı.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi Yüksek Mahkemesi, perşembe günü görülen duruşmada Ted Hui'ye polise ve hukuki mercilere yalan söyleyerek yurtdışına kaçtığı ve meclisin işleyişini aksattığı gerekçesiyle hapis cezası verildiğini duyurdu.

Böylelikle protestolarla ilgili duruşmalarda ilk kez bir kişi hakkında gıyabında hapis cezası verilmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'da yaşayan Hui, kararın ardından yaptığı açıklamada "Bırakın Hong Kong mahkemeleri isterse ceza dağıtsın. Bu, Hong Kong'daki yetkililerin deliliğini ve yetersizliğini herkesin görmesini sağlar" dedi.

Siyasetçi, karar açıklanmadan önce dün yaptığı paylaşımdaysa Yargıç Andrew Chan'e seslenerek "Özgür bir ülkede olduğum için Yargıç Chan'in bana 8 ya da 10 yıl hapis cezası vermesi kişisel özgürlüğüme, itibarıma veya uluslararası lobicilik faaliyetlerime zarar veremez" ifadelerini kullanmıştı.

Muhalif siyasetçi, paylaşımında şu sözlere yer vermişti:

Ağır cezanın tek etkisi, Hong Kong'da hukukun üstünlüğü ilkesinin uğradığı tahribatı daha da artırmak olur. Hong Kong mahkemelerinin, demokrasi ve özgürlük için savaşan yurttaşları zalimlerle işbirliği içinde nasıl cezalandırdığını tüm dünyaya gösterir.

Eski Demokratik Parti üyesi Hui, 2019'da Hong Kong'daki hükümet karşıtı protestolarda yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmış, daha sonra da kefaletle serbest bırakılmıştı.

Siyasetçi, 2020'de Danimarka'da bir konferansa katılacağını söyleyerek mahkeme ve polisten izin almış ama yurtdışına çıktıktan sonra Hong Kong'a dönmemişti.

Hong Konglu yetkililer, Hui'nin Danimarkalı siyasetçilerden destek alarak sahte bir davet mektubu edindiğini de bildirmişti.

Hui, Danimarka'ya kaçtıktan kısa süre sonra Facebook'tan yaptığı paylaşımlarda Hong Kong'a gitmeyeceğini belirterek, önce Birleşik Krallık'a, oradan da Avustralya'ya geçmişti.
 

ted hui.jpg
Hui, 2021'deki Yasama Meclisi seçimleri için de boykot çağrısı yapmıştı (AFP)


Hong Kong protestoları

Hong Kong'da Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Protestoların üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti. 

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Uygulamayla Hong Kong'un "vatan hainleri" olarak yansıttığı muhalif gazetecilerin, iş insanlarının ve aktivistlerin yargılanmasının önü açılmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, SCMP, Hong Kong FP

DAHA FAZLA HABER OKU