Oxfordlu profesör uçak yemeklerinin tadını güzelleştirmenin yolunu buldu

Akademisyen, uçak yemeğini lezzetlendirmek için tek bir nesnenin gerektiğini söyledi

(Reuters)

Bir Oxford profesörü, uçak yemeklerinin tadını daha iyi hale getirmenin yeni bir yolunu keşfetti: Gürültü önleyici kulaklık takmak.

Oxford Üniversitesi'nde deneysel psikoloji profesörü Charles Spence'e göre, bir uçağın motorundan gelen sürekli gürültü gibi düşük perdeli sesler yiyeceklerin tadını yüzde 10'a kadar daha acı hissettirebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Boston Globe'da yazan Profesör Spence, "Düşük kabin basıncı, kuru kabin havası ve yüksek motor sesinin, yiyecek ve içeceklerin hem tadını hem de kokusunu alamamamızda payı var" dedi.

Heston Blumenthal'ın Birleşik Krallık'ın Bray bölgesindeki restoranı Fat Duck'ın şefleri, dış seslerin tat algısını nasıl değiştirebileceğini görmek için bir dizi deneyde Spence'le çalıştı.

Çınlayan, tiz notaları dinlemenin tatlılık algınızı yüzde 10 artırabileceğini buldular.

Ayrıca düşük perdeli seslerin acı algısını yüzde 10'a kadar güçlendirdiğini keşfettiler.

The Boston Globe'un haberinde, "Bu tür bir çalışmada gönüllüler, bakır nefesli çalgılar düşük perdede dinlerken acı tatlı bir şeker olan bal peteği şekerlemesini daha acı, çınlayan bir piyanoyu yüksek perdede dinlerkense daha tatlı olarak değerlendirdi" açıklamasına yer verildi.

Spence, "Etkileri... devasa değildi, ancak havadayken tadım deneyiminde muhtemelen fark yaratacak kadar büyüktü" dedi.

Spence bunun, bir çift gürültü önleyici kulaklık veya hatta kulak tıkacı takmanın, 35 bin fit yükseklikte yenilen yemeğin tadının daha lezzetli olmasını sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bu haber, uçak yemeklerini sertçe eleştirmeye devam edenleri mutlu edecek.

Yakın zamanda British Airways'ten bir yolcu, yanık görünen peynir ve domatesli tost ikram edildikten sonra business class kahvaltısını "iğrenç" olarak nitelendirmişti.

Bu sırada bir Ryanair yolcusu, yakın zamanda bir uçuşta kendisine ikram edilen "gelmiş geçmiş en bulamaç gibi ve üzücü" olduğunu iddia ettiği lazanyayı eleştirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU