ABD Donanması, son teknoloji hayalet gemisini Doğu Asya'ya gönderdi

Çin'in en büyük destroyerinden daha güçlü

Yapımı 2011'de başlayan USS Zumwalt, 2013'te suya indirilmişti (Reuters)

ABD'nin geliştirdiği en son teknoloji destroyer USS Zumwalt, Doğu Asya'ya gönderildi. 

ABD Donanması 7. Filosu'nun sözcüsü Mark Langford, güdümlü füze destroyeri Zumwalt'in pazartesi günü Japonya'ya ulaştığını açıkladı.

Savaş gemisinin Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yakın konumdaki Yokosuka Deniz Üssü'nde görev yapan 15. Destroyer Taburu'na katılacağı belirtildi. Bu, ABD'nin kendi toprakları dışında sahip olduğu en büyük donanma taburu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taburun sözcüsü Katherine Serrano, Zumwalt'in ABD'nin bölgedeki ortaklarına güven verdiğini ve donanmanın rekabetçiliğini korumasını sağladığını ifade etti.

Donanmadan kimliğini paylaşmayan bir yetkiliyse ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN'e açıklamasında, geminin filoya katılıp diğer gemilerle nasıl faaliyet gösterdiğinin gözlemlenmesi amacıyla gönderildiğini söyledi.

Zumwalt sınıfı destroyerlerin amiral gemisi konumundaki USS Zumwalt'e hipersonik füzeler yerleştirilmesi de planlanıyor.

Yaygın Hipersonik Süzülme Kabiliyetli Aracı (C-HGB) olarak adlandırılan bu füzeler, sesin 5 kat üstü hıza (Mach-5) ulaşarak, binlerce kilometre mesafedeki hedefi dakikalar içinde vurabiliyor.

Çin ve Rusya'nın nükleer ve hipersonik kapasitelerine hız vermesi üzerine ABD de bu teknolojiyi geliştirme çalışmalarını hızlandırmış ve ilk C-HGB testini Mart 2020'de gerçekleştirmişti.

Emekli donanma mensubu Carl Schuster, C-HGB'nin savaş gemisine yerleştirilmesi durumunda Zumwalt'in Çin yönetiminin dikkatini çekeceğini söyledi.

Donanmanın açıklamasında 185 metre uzunluğunda ve yaklaşık 16 bin deplasman tonajlı Zumwalt'in "dünyadaki en büyük ve en gelişmiş teknolojiye sahip yüzey savaşı gemisi olduğu" belirtildi.

Ayrıca Zumwalt'in sahip olduğu hayalet gemi teknolojisi, radar ve kızılötesi yöntemlerle tespit edilmesini çok daha zorlaştırıyor.
 


ABD Donanması'nın belkemiği konumundaki Arleigh Burke sınıfı destroyerlerse 155 metre uzunluğunda ve 10 bin deplasman tonajın altında.

Çin'in en büyük yüzey savaş gemisi olan Type 055 destroyer de 12 bin ila 13 bin deplasman tonaja sahip.

Öte yandan Zumwalt sınıfı destroyerlerin yapımı ABD'de tartışma yaratmıştı. Zumwalt'in yanı sıra aynı sınıftaki USS Michael Mansoor ve USS Lyndon B. Johnson'ın her birinin maliyeti 8 milyar doları bulmuştu.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU