Filipinler'den çevrimiçi kumara darbe: 40 bin Çinli sınır dışı ediliyor

Kumarın yasak olduğu Çin, bu kararı memnuniyetle karşıladı

2021'de çevrimiçi kumarın pazar değerinin 61,5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor (Pixabay)

Kumar sektöründeki insan kaçırma, fuhuş ve cinayet haberlerinin dikkat çekmesinin ardından, Filipinler internet üzerinden yürüyen kaçak şirketlere operasyon düzenleme kararı aldı. Adalet Bakanlığı, bu şirketlerde çalışan 40 bin Çinli işçinin sınırdışı edileceğini açıkladı. 

Offshore kumar şirketleri, Çin'le daha yakın ticaret ve yatırım ilişkileri kuran eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte döneminde 2016'dan sonra filizlenmişti. Ancak kumarın yasak olduğu Çin'deki müşterileri hedefleyen bu şirketlerin beraberinde on binlerce Çinli işçi getirmesi tartışma yaratmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zirve yaptığı dönemde sektör 300 binden fazla Çinli işçiyi istihdam ediyordu fakat pandemi ve artan vergiler, birçoğunun taşınmasına neden oldu. 

Pek çok Filipinli, offshore kumar şirketlerinin vergiden kaçındığını ve bölgedeki mülk fiyatlarını artırdığını belirterek karşı çıkıyor. Filipinliler arasında çok fazla Çince bilen olmadığı için, ülkedeki istihdamda kayda değer bir artış görülmediği de vurgulanıyor. 

Adalet Bakanı Crispin Remulla, lisansları iptal edildiği halde işlerini sürdüren 175 şirkete baskın yapılması için polise talimat verdi. 

Bakanlık sözcüsü Dominic Clavano da buralarda çalışan 40 bine yakın işçinin sınırdışı işlemlerinin gelecek ay başlayacağını duyurdu. Ülkedeki Çin vatandaşlarının baş aktörleri olduğu insan kaçırma, fuhuş ve cinayet haberlerinin ardından harekete geçildiğini vurgulayan Clavano, AFP'ye şöyle konuştu:

Bu gerçekten bizim topluma karşı görevimiz, böyle suçların işlenmemesini sağlamalıyız. Böyle davranışların ülkemizde tolere edilemeyeceğini göstermek için en iyisinin bu olduğunu düşündük.

Daha önce çevrimiçi kumarın tamamen yasaklanması için Filipinler'e çağrı yapmış olan Çin, bu haberleri memnuniyetle karşıladı. Manila'daki Çin Büyükelçiliği, "Çevrimiçi kumardan kaynaklanan ya da onunla ilişkili tüm suçlar, yalnızca Çin'in çıkarlarına ve Çin-Filipinler ilişkilerine zarar vermiyor; aynı zamanda Filipinler'in çıkarlarını da zedeliyor" ifadesini kullandı.

Filipinler'deki kumar işlerini denetleyen devlet kurumuna göre, ülkede 34 kumar şirketi ve onlara destek hizmetleri sağlayan 130 şirketin lisansı var. 40 kumar şirketi ve 174 destek şirketinin lisanslarıysa iptal edildi.

Maliye Bakanı Benjamin Diokno da ay başında bu şirketlerin çalışma izinlerinin topluma verdiği zararlar yüzünden iptal edilmesini istediğini söylemişti. Bu şirketlerden elde edilen gelirin, 2020'de 7,2 milyar pesoyken (yaklaşık 2 milyar 250 milyon TL) geçen sene 3,9 milyar pesoya (yaklaşık 1 milyar 220 milyon TL) düştüğünü de bildirmişti. 

Manila merkezli Leechiu Emlak Danışmanlığı'nın baş yöneticisi David Leechiu'ysa kira ve maaş gelirlerine işaret ederek, Filipinler ekonomisinin 200 milyar pesoya (yaklaşık 62 buçuk milyar TL) yakın para kaybedebileceğini vurguluyor. Sektörde 201 bin Çinli ve 111 bin Filipinli'nin istihdam edildiği tahmininde bulunan Leechiu'nun yöneticisi şöyle diyor:

Evet, sorunlar var ama hangi iş sorunlu değil ki?

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU