26 Eylül Pazartesi günü Jüpiter, son 59 yılda Dünya'ya en fazla yaklaştığı noktaya gelerek o akşam gökyüzü gözlemcilerine bir gösteri sunacak.
Dahası, Jüpiter karşı konumda olacak, yani Güneş batıda batarken gökyüzünde doğu yönünde yükselecek, bu durum güneş sistemimizin en büyük gezegenini özellikle akşam saatlerinde görünür kılacak.
NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri (o da en parlağı değilse) olmalı" dedi.
Dünya ve Jüpiter, dairesel yörüngelerden ziyade eliptik yörüngeleri takip eder ve birbirlerinin yanından geçme mesafeleri zamanla değişir. Jüpiter, yörüngesi boyunca Dünya'dan en uzak noktadayken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık 966 milyon kilometreye kıyasla, pazartesi günü Dünya'nın yaklaşık 591 milyon kilometre yakınına gelecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Her ne kadar Jüpiter 13 ayda bir karşı konuma gelse de NASA'nın blog yazısına göre en son 1963'te Dünya'ya bu kadar yaklaştı. Jüpiter karşı konumdayken Dünya'nın bu kadar yakınından nadiren geçiyor.
Parlak ve nispeten yakın Jüpiter'i yakalamayı bekleyenler; 26 Eylül'e kadar ve ilerleyen günlerde, gün batımının etrafındaki doğu ufkuna bakabilirler, tüm bu günlerde gezegenin çıplak gözle görülmesi mümkün.
Bununla birlikte yakın geçiş ve karşı konum, teleskoplara veya diğer optik ekipmanlara erişimi olanlar için Jüpiter'in daha da çarpıcı hallerini sunacak. Jüpiter ve 50'den fazla uydusundan iyi bir gösteri izlemek için çok da fazla büyütme işlemine ihtiyacınız yok.
Dr. Kobelski açıklamasının devamında, "İyi bir dürbünle, Jüpiter'in halkalı yapısı (en azından merkezi halka) ve üç-dört Galilei uydusu (Jüpiter'in ayları) görülebilmeli" dedi.
Galileo'nun bu uyduları 17. yüzyıl optik ekipmanlarıyla gözlemlediğini hatırlamamız önemli.
İo, Europa, Ganymede ve Callisto'dan oluşan Galilei uyduları, Jüpiter'in en büyük doğal uyduları. NASA'nın Europa Clipper görevi, Ekim 2024 gibi yakın bir tarihte, bilim insanlarının küresel bir yeraltı okyanusu barındırdığına inandığı buzlu uyduyu incelemek için yola çıkabilir.
Dr. Kobelski'ye göre, daha da yakından bakmak isteyenler en az 10 santimetre veya daha büyük mercekli bir teleskop ve muhtemelen yeşil ve mavi filtreler kullanmayı düşünmeli; bu ekipmanlar, Jüpiter'in Büyük Kırmızı Lekesi'nin ve büyük gaz devi gezegenin bulut katmanlarının halkalı yapısının görünürlüğünü artıracak.
26 Eylül'den önceki ve sonraki birkaç gün boyunca manzara harika olmalı.
Bu nedenle, 26 Eylül'ün öncesinde ve sonrasında güzel havadan yararlanıp manzarayı izleyin.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş
© The Independent