Kurtların tıpkı köpekler gibi insanlara yakınlık gösterdiği ortaya çıktı

Kurtlar, aşina oldukları eğitmenleriyle birlikteyken daha az stresliydi

Yavru kurt Hendrix (Christina Hansen Wheat/Stockholm Üniversitesi)

Yapılan araştırma kurtların, insan bakıcılarıyla köpeklerinkiyle aynı şekilde bağ kurduğunu ortaya koydu.

İsveç'teki Stockholm Üniversitesi'nden bir ekip, 10 günlük olmalarından itibaren kurt ve köpek yavrularını yetiştirip, bağlanma davranışlarını izlemek için tasarlanmış çeşitli davranış testlerinden geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurtlar, tanıdık ve yabancı kişiler arasında anında ayrım yaptı ve köpeklere benzer şekilde onlara karşı daha fazla yakınlık gösterdi. Ayrıca tanıdık yüzler kurtları stresli durumlarda sakinleştirdi.

Bu keşifler, köpeklerde insanlarla bağ kurmak için gerekli yeteneklerin ancak insanlar onları evcilleştirdikten sonra ortaya çıktığı hipoteziyle çelişen bir dizi kanıtın arasına eklendi.

Dr. Christina Hansen Wheat şöyle konuştu:

Kurtların, aynı köpekler gibi, yabancıya kıyasla tanıdık kişiyi tercih ettiği çok açıktı.

Fakat belki daha da ilginç olan, köpekler deneyden belirgin şekilde etkilenmezken, kurtların etkilenmesiydi. Stresten ötürü deney odasında bir aşağı bir yukarı yürüyorlardı.

 

Dr. Christina Hansen Wheat
Dr. Christina Hansen Wheat, genç kurt Lemmy'yle birlikte (Peter Kaut)

 

Bununla birlikte esas dikkat çekici şey, tüm yaşamları boyunca kurtlarla birlikte olan tanıdık bir bakıcı deney odasına tekrar girdiğinde stresle yürüme davranışının durmasıydı ve bu da tanıdık kişinin kurtların sosyal stresini azalttığını gösteriyordu.

Bu durumun kurtlar için geçerli olduğunun daha önce ortaya konduğunu düşünmüyorum ve bulgular hayvanlarla tanıdık kişiler arasındaki bağların varlığını da pekiştiriyor.

Dr. Wheat, köpeklerle kurtlar arasındaki benzerliklerin, köpeklerimizde gördüğümüz davranışların nereden geldiğine ilişkin bize bilgi verebileceğini ekledi.

İnsana yönelik bağlanma sergileyen kurtlar, köpeklerin evcilleştirilmesinin ilk aşamalarında öne çıkarak avantaj sağlamış olabilir.

Makale Ecology and Evolution bilimsel dergisinde yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU