Uydu görüntüleri İzyum’daki toplu mezarların yakınlarında bir ay önce tanklar olduğunu gösteriyor

Rusya'nın istilasından sadece birkaç hafta sonra mezarlık girişinde topçular da görüldü

Uydu görüntüleri, Ukrayna'daki bir toplu mezarın bulunduğu yerin yakınında bulunan tankları gösteriyor (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Technologies)

Anlaşılan o ki, uydu görüntüleri, keşfedilmesinden aylar önce Ukrayna'nın İzyum kentindeki toplu mezar alanının civarında tanklar olduğunu gösteriyor.

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinden geri alındıktan sonra doğu kenti yakınlarında gömülü, çoğunlukla sivil olduğunu söyledikleri 440 ceset bulduklarını açıklamıştı.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'yı soykırımla suçladı ve kurbanların bazılarının boynunda kırık uzuvlar ve iplerle, bazılarının ise elleri arkadan bağlı halde bulunmasının ardından işkence gördüklerine dair kanıtlar olduğunu söyledi.

Yakın zamanda keşfedilen, şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük toplu mezarlardan birinin, şehrin kuzeybatı ucunda, yerel halkın Pişanske mezarlığı veya "orman mezarlığı" dediği mevcut bir mezarlığın bitişiğinde bulunduğu bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maxar Technologies'e göre, mezarlık ve çevresindeki ormanlık alanın uydu görüntüleri toplu mezarın genişlemesinin 23 -26 Mart tarihlerinde başladığını gösteriyor.

Özel bir ABD şirketi olan Maxar, Rus güçlerinin el değiştiren kente girdiği, bölgede ve bölge çevresinde yoğun çatışmalara katıldığı marttan beri İzyum ve çevresindeki faaliyetleri belgeledi.

Bir uydu görüntüsünde 29 Ağustos'ta mezarlığın kuzeyindeki orman kenarı boyunca iki tank görülürken, 8 Nisan'da mezarlığın girişinde topçu silahları görülebiliyor.

ukrayna mezar uydu 1 (maar).jpg

29 Ağustos 2022 'de İzyum'un dışındaki ormanın yakınında iki savaş tankı görülüyor (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Technologies)


Zelenski, cesetlerin birçoğunun da kuzeydoğudaki diğer bölgelere gömüldüğünü söyledi ve savaşın sonucunun hızlı teslimatlarına bağlı olduğunu söyleyerek yabancı güçlerin silah tedarikini artırma çağrısında bulundu.

Cuma günü Zelenski, "Bugün itibarıyla 450 ölü gömüldü ancak diğerleri var, birçok kişinin gömüleri ayrı" dedi.

İşkence edilmiş insanlar.  Bazı yerlerde ailelerin tamamı. 

 

uydu 2.jpg

Yerleştirilen topçu bataryaları 8 Nisan 2022'de mezarlık ve orman girişinin yakınında görülüyor (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Technologies)


Geçen hafta bölgeyi terk eden Rusya yanlısı yönetimin başkanı, Ukraynalıları İzyum'daki zulümleri tertip etmekle suçladı.

Harkov bölgesinin Rusya tarafından atanan idari başkanı Vitaly Gançev, Rossiya -24 devlet televizyonuna şöyle dedi: "Definler hakkında hiçbir şey duymadım."

Maske ve koruyucu giysiler giyen yetkililer ormandan ceset çıkarırken, Ukraynalı yetkililer tarafından mezarları işaretlemek için ağaçların arasına yaklaşık 200 adet derme çatma ahşap haç dikildi.

uydu 3.jpg

24 Mart 2022'de İzyum şehir merkezinde hasarlı bir hastane ve yakındaki binalar (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Technologies)


Ceset sayısının onaylanması halinde, eski bir Rus cephe hattı kalesi olan İzyum'daki alan 1990'lardaki Balkan savaşları sonrasında Avrupa'da bulunan en büyük toplu mezar olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU