Güvenlik görüntüleri, Instagram fenomenlerinin bir fotoğraf için ne kadar mesai harcadığını ortaya koydu

"Birinin 30 dakika boyunca bir fotoğraf çekmekle uğraştığını gördüm ve kafamda bir fikir belirdi"

Sanatçının Twitter'da paylaştığı görüntüler 5 binden fazla beğeni aldı (@driesdepoorter / Twitter)

Yapay zeka projeleri geliştiren Belçikalı sanatçı Dries Depoorter, açık erişimli kameraları Instagram fenomenleriyle buluşturan son projesi The Follower'ı (Takipçi) başlattı.

Depoorter, halka açık alanlara yerleştirilen ve herkesin erişebileceği şekilde canlı yayın yapan güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Bu sırada özellikle de ABD'nin Times Meydanı veya Dublin'deki Temple Bar gibi dünyaca ünlü yerlere odaklandı.

Sanatçı, bu görüntülerde bazı Instagram kullanıcılarının sosyal medyada büyük beğeni alan fotoğrafları çektikleri ana canlı canlı şahit oldu.

Sonunda bir video haline getirerek yayımlamaya karar verdi.
 

 

Projesinin ayrıntılarını VICE'a anlatan Depoorter, "Bir güvenlik kamerasının görüntülerini izlediğimde, birinin 30 dakika boyunca fotoğraf çekmekle uğraştığını gördüm ve kafamda bir fikir belirdi" dedi:

O kişiyi Instagram'da bulup bulamayacağımı merak ettim.

Depoorter, kameralara takılan o kişileri tespit etmek için bir yapay zeka yazılımı kullandı. Görüntüleri taraması ve 100 binden fazla takipçisi olan fenomenleri bulması için yapay zekayı eğitti.

Sonunda, Instagram fenomenlerinin kahve içerken, omuzlarına bir ceket asarken veya sevgililerini öperken çektiği fotoğraflar için ne kadar mesai harcadığını gözler önüne seren bir video hazırladı.

"Tüm çalışmalarıma göz atarsanız aslında yeni teknolojinin tehlikelerini gösterdiğimi görebilirsiniz" diyen Depoorter, sözlerini şöyle sürdürdü:

Zor sanatı hiç sevmiyorum. İşleri basit tutmayı seviyorum. Sanırım teknolojiyle çalışan yeni nesil sanatçıların bir parçasıyım.

Sanatçı daha önce de sıradışı bir sohbet uygulaması geliştirerek gündem olmuştu. Kullanıcılar, Die With Me (Benimle Öl) adlı uygulamayı yalnızca telefon şarjları yüzde 5'ten az olduğunda kullanabiliyordu.

 

Independent Türkçe, VICE, Peta Pixel

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU