Britanya'da monarşi karşıtı Republic (Cumhuriyet) gözaltılara rağmen protestolar düzenleyeceklerini açıkladı

Kampanyacılar son gözaltıların sayısını eleştiriyor

(AFP)

Birleşik Krallık'ta monarşi karşıtı bir grup, Kraliçe'nin ölümünün ardından yapılan bir dizi gözaltıya rağmen protestolar planladığını söylüyor.

Etkinliklerdeki polisler, pazartesi günü Edinburgh'daki geçit töreni sırasında Majesteleri'nin tabutu Kraliyet Yolu boyunca taşınırken Prens Andrew'a bağırdığı öne sürülen bir adam da dahil çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Bir kadın, Kral'ın ilanı sırasında "Emperyalizme lanet olsun, monarşiyi kaldırın" yazılı bir tabela tuttuktan sonra "kamu düzenini bozma" gerekçesiyle gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Downing Sokağı ve polis, halkın protesto hakkını desteklediklerini belirtmelerine karşın, gözaltılar kampanyacıları ve insan hakları gruplarını endişelendirdi.

Monarşi karşıtı grup Republic'in CEO'su Graham Smith, gözaltıları durması gereken "mutlak bir skandal" diye niteledi.

Ülkedeki her polis teşkilatının emniyet müdürüne "bir açıklama talep ederek ve yasayı açıklığa kavuşturmalarını isteyerek" yazmayı planladığını söyledi.

Smith, grubun Kral'ın taç giyme töreni sırasında protesto gösterileri düzenleyeceğini belirtti.

Tören için henüz bir tarih belirlenmedi fakat gelecek yıl ilkbaharda veya yazın olması bekleniyor.

Smith, monarşiyi seçilmiş bir devlet başkanıyla değiştirmek için kampanya yürüten Republic'in, kendi deyimiyle "demokrasiye ve ifade özgürlüğüne çirkin bir hakarete" yönelik "farklı tepkiler" vereceğini de sözlerine ekledi.

İstedikleri herhangi bir konuda protesto etmek ve sesini yükseltmek kesinlikle herkesin hakkı ve polis bu hakkı korumalı, onu ayaklar altına almamalı.

Taç giyme töreninde ve Prens William'ın Galler Prensi olma töreninde protestolar düzenlenecek.

Polis, bu protestoların barışçıl ve kesintisiz şekilde devam etmesini sağlamalıdır.

Kampanya grubu Liberty, emniyet güçlerinin, hükümetin yeni suç yasasındaki önlemleri "çarpık şekilde" yorumladığını belirtti.

Liberty'nin politika ve kampanya sorumlusu Jodie Beck şunları söyledi:

Son birkaç günde gördüğümüz vaka sayısı, polise bir dizi yeni yetkinin verildiği bir dönemde ortaya çıkıyor. Bu yetkiler, halka açık alanlardaki toplanmalara koşullar getirebilme ve protestoları çok fazla gürültü yarattığı düşünülürse hareket ettirme hatta protestolara müdahale etmeye kadar varıyor.

Bağlam göz önüne alındığında, şu anda içinde bulunduğumuz ve protesto ortamının gerçekten sürekli küçüldüğü bir ortamda, polisin belirli yasaları tamamen çarpık şekilde yorumlaması şaşırtıcı değil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU