Ukrayna'nın geri aldığı bölgelerde yaşayanlar anlattı: "Silahlarını bırakıp kaçtılar"

"Onlar canavar değil, çocuktu. Bizden ne istediklerini sordum, 'Ya burada ya da hapiste oluruz' cevabını verdiler"

Ukrayna'nın, ABD'den aldığı füzelerin maketleriyle Rus mühimmatlarını boşa harcattığı iddia edilmişti (Reuters/Arşiv)

Ukrayna'da, 24 haftalık istilanın ardından Rusya ordusunun çekildiği topraklarda yaşayan halk, gördüklerini anlattı.

Harkov'un doğusundaki Zalizniçne köyünden Olena Matvienko, Rus birliklerinin silahlarını bırakıp kaçtığını söyledi. Matvienko, savaşa dair "21. yüzyılda böyle bir şey yaşadığımıza inanamıyorum" diye konuştu.

Bir keresinde Rus askerlerinden evinin önüne park edilen tankın yer değiştirmesini istediğini söyleyen Matnievnko, şöyle konuştu:

Onlar canavar değil, çocuktu. Bizden ne istediklerini sordum, 'Ya burada ya da hapiste oluruz' cevabını verdiler.

Hepsi Rusça konuşan köylülere göre bazı askerler Ukrayna'yla savaşmak için değil kendilerini Amerika'dan korumak için geldiklerini söyledi.

Bölge halkı, Ukrayna'nın karşı saldırısının ilk saatlerinde Rus askerlerinin yarısının araçlarla kaçtığını söyledi. Bazı askerlerin, telsizle kendilerinin de alınmasını istediğini duyduklarını belirtti. Matvienko o anları şöyle anlattı:

Telsizdekiler ‘'endi başınızasınız' dedi. Askerler, drone'lar onları üniformalı görmesin diye evimize gelip kıyafet aldı. Bisikletlerimizi aldılar. İki asker, aracının anahtarını verene kadar eski eşime silah doğrulttu.

Bir başka Harkovlu Tamara Kozinska, "Geri dönecekler mi sadece Tanrı bilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 20 kilometre uzakta yaşayan kızını şubattan beri göremediğini söyleyen 75 yaşındaki kadın, Ukrayna ordusundan varmasıyla çocuğunun yanına geleceğini belirtti.

Kozinska, Rus askerlerinin ilk başta kendilerini rahatsız etmediğini, ancak zaman geçtikçe daha da saldırganlaştığını belirtti. Yaşlı kadın, askerlerden birinin telefonunu ödünç almak istediği zamana dair "Annesini arayabilmesi için telefonumu verdim ama SIM kartımı aldı" ifadesini kullandı.

66 yaşındaki Halina Noskova, haziranda havan mermisinin patlaması sonucu saçılan şarapnel parçasıyla yaralandığını ve Rus sağlık görevlisinin kendisini tedavi ettiğini kaydetti:

Bana yardım ettiler ama özgür kalmamıza sevindim.

63 yaşındaki Marya Grigorova adlı Zalizniçneli ise Rus birliklerinin en önemli kuralının 18.00'dan sonra uygulanan sokağa çıkma yasağı olduğunu söyledi. Buna göre evde sessiz ve karanlıkta durmak gerekiyordu. Grigorova, bu kurala uymayan iki komşusunun cansız bedenleriyle karşılaştığını belirtti.

Ukrayna, bölgedeki savaş suçlarını araştırıyor. Washington Post, bazı cesetlerin sokakta aylardır açıkta olduğunu, bazılarınınsa gömüldükleri yerden çıkarılıp incelendiğini bildirdi.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan savaşta Kiev, Lviv ve Odesa'yı ele geçiremese de ülkenin doğusunda pek çok bölgeyi istila etti.
 


Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı Valeriy Zaluzhnyi dün yaptığı açıklamada, 3 bin kilometrekareden daha fazla alanın geri alındığını öne sürdü. Zaluzhnyi doğu, güney ve kuzeye doğru ilerlediklerini de söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın dünkü brifinginde, askerlerin Harkov'un doğu ucundaki Oskil nehrinin gerisine çekildiğini gösteren harita kullanıldı. Kremlin, çekilmenin taktiksel olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin bugün (12 Eylül) açıkladığı verilere göre savaşta 5 bin 827 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 8 bin 421'i buldu.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU