Ukrayna: Rusya, 16 gün önce atadığı komutanı Harkov'daki kayıpların ardından kovdu

Kiev yönetimi, silahlı kuvvetlerinin uğrattığı "bir dizi yenilginin" bu lider değişimine yol açtığını söyledi

Korgeneral Roman Berdnikov, daha önce Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'deki görev gücünün komutanıydı (Ukrayna Savunma Bakanlığı)

Ukrayna, Kiev'e bağlı güçlerin önemli kazanımlar elde etmesinin ardından, Rusya'nın yalnızca 16 gün önce göreve atadığı bir ordu komutanını kovduğunu iddia etti.

Korgeneral Roman Berdnikov, Rus ordusunun Batı Askeri Bölgesi'nin komutanı olarak 26 Ağustos'ta Korgeneral Sıçevoy'un yerine atanmıştı.

Ancak Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'ne göre, iki haftadan biraz daha uzun sürdürdüğü görevden alındı. Ukrayna, liderlik değişimini kendi birliklerinin Harkov bölgesinde uğrattığı "ezici yenilgilere" bağladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus askeri grubuna artık Korgeneral Aleksandr Lapin'in komuta edeceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya henüz bu değişikliklerden hiçbirini teyit etmedi.

Haziranda Korgeneral Berdnikov'un Kiev'e bağlı güçler tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda öldürüldüğü söyleniyordu.

Daha önce Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'deki görev gücünün komutanlığını yapmış ve sonrasında Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki birliklerin başına getirilmişti.

Karşı taarruza geçen Kiev, hafta sonu boyunca önemli kazanımlar elde ederek bölgede Rusya'nın işgali altındaki yerleri geri aldı. Rus birlikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kuşatılmamak için geri çekilmek zorunda kaldı.

Ukrayna'nın eylülün başından bu yana yaklaşık üç bin kilometre karelik alanı kurtardığı ve Rusya sınırına mesafesinin 48 kilometreye kadar düştüğü bildirildi.

Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki mevzileri başarıyla ele geçirmesinden sonra ülkenin bazı bölgeleri Rusya'nın saldırılarına maruz kaldı; bu saldırılar oralarda elektrik ve su kesintilerine neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, pazar günü geç saatlerde Twitter'da "Askeri tesis yok, amaç halkı ışık ve ısıdan mahrum bırakmak" diye yazdı.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink de saldırıları Twitter'da kınadı:

Ukrayna'nın doğudaki şehirleri ve köyleri özgürleştirmesine Rusya'nın verdiği açık yanıt: kritik sivil altyapıyı yok etmek üzere füzeler göndermek.

Moskova, kendisine bağlı güçlerin sivilleri kasten hedef aldığını reddediyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU