Prenses Diana'yla ilişkisinden bağışlara Kral III. Charles'ın skandalları

I. ve II. Charles da tartışmalı isimlerdi, hatta biri idam edilmişti

Kral III. Charles, Birleşik Krallık tarihinin en uzun süre bekleyen varisiydi (AP)

Birleşik Krallık (BK) tarihinin "en uzun süre tahtta kalan lideri" unvanına sahip Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıllık görev süresinin ardından dün 96 yaşında hayatını kaybetti.

II. Elizabeth'in ardından tahta geçen 73 yaşındaki Kral III. Charles ise bugüne dek birçok olayla gündem oldu. 

Diana'yla ilişkisi

Charles'ın manşetlere taşınan ilk olaylarından biri Prenses Diana'yla ayrılma süreciydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1981'de evlenen çiftin birlikteliği, Charles'ın o dönem Camilla Parker Bowles'la ilişki yaşadığının ortaya çıkmasıyla büyük darbe aldı.

Diana, BK'nin kamu yayımcısı BBC'ye 1995'te verdiği röportajda, "evliliğinin üç kişilik hale geldiğini" söyledi. Çift, bir yıl sonra ayrıldı.

Prenses, 1997'de Fransa'nın başkenti Paris'te geçirdiği araba kazasında hayatını kaybetti.

Charles ise 2005'te Bowles'la evlendi. Camilla, II. Elizabeth'in ölümünün ardından BK'nin konsort kraliçesi unvanına sahip oldu.

"Kara örümcek"

Charles, farklı birçok konuda siyasetçilere gönderdiği mektupların yayımlanmasıyla da gündem oldu.

Karakteristik el yazısı nedeniyle "kara örümcek" diye adlandırılan mektuplarda Charles, sağlıktan çevreye kadar birçok farklı konuda siyasetçilere görüş bildirip talepte bulundu.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'a gönderdiği mektuplardan birinde Charles, hükümetin kırsal bölgeleri yok ettiğini savunarak politikaların değiştirilmesini istemişti. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian ve Charles arasında yaklaşık 10 yıl süren bir hukuki mücadelenin ardından yayımlanan mektuplar kamuoyunu ikiye böldü.

Kimileri mektupların içeriğinin zararsız olduğunu savunurken, diğerleriyse Charles'ın siyasetçiler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını öne sürdü.
 


Suudi iş insanına vatandaşlık teklifi

Charles, Suudi bir iş insanına bağış karşılığı BK vatandaşlığı vermeyi teklif ettiği iddiasıyla da gündeme geldi.

BK'nin tanınmış tabloid gazetelerinden The Sunday Times ve Mail on Sunday'in geçen yılki iddialarına göre Charles, vakfına bağış yapması karşılığında Mahfuz Marei Mübarek bin Mahfuz'a vatandaşlık vermeyi teklif etti.

Suudi iş insanının, Prens Vakfı'na yaptığı bağışlar üzerinden Charles'ın ilgilendiği restorasyon projelerine büyük miktarlar aktardığı öne sürüldü.

Şubatta iddialara ilişkin soruşturma başlatılmasının ardından Prens Vakfı'nın yöneticisi Michael Fawcett görevinden istifa etti.

Usame bin Ladin'in ailesinden bağış

The Sunday Times'ın temmuzdaki haberinde de Prens Vakfı'nın eski El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ailesinden 2013'te 1,2 milyon dolarlık bağış aldığı iddia edildi.

Charles'ın temsilcilerinin açıklamasında, bağış yapıldığı doğrulanırken, bu paranın Charles'a gitmediği ve doğrudan vakfa aktarıldığı savunuldu.

"Diğer Charles'lar"

Kral III. Charles'ın adını taşıyan diğer Britanyalı liderler de tartışmalı figürlerdi.

1625-1649'da İskoçya, İngiltere ve İrlanda Kralı olan I. Charles, ülkeyi iç savaşa soktuğu ve vatana ihanet ettiği gerekçesiyle idam edilmişti. I. Charles, ülke tarihinde idam edilen tek Kraliyet Ailesi üyesi.

Oğlu II. Charles ise yaklaşık 20 yıl sürgünde kaldıktan sonra, o dönem ülkenin lideri olan Oliver Cromwell'in ölümünün ardından tahta geçmişti.

II. Charles yaşadığı evlilikdışı ilişkileriyle de tanınıyordu. Eşi Bragançalı Catherine'den hiç çocuğu olmayan kralın evlilikdışı ilişkilerinden onlarca çocuk sahibi olduğu düşünülüyor.



Independent Türkçe, AFP, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU