"HDP'ye bakanlık" tartışması istifa ve suç duyurusuyla büyüyor... Çatlak derinleşip ittifak dağılır mı?

Altılı masanın temsilcileri arasında başlayan "HDP'ye bakanlık" tartışması sürüyor. Birbiri ardına açıklama yapılırken ittifakın dağılmasından endişe edenler var. Siyaset bilimcilere göre ise aktörler arasında farklı görüşler doğal, hatta olumlu

"İstifa ve suç duyurusuyla "HDP'ye bakanlık" tartışması büyüyor / Fotoğraf: AA

"HDP'ye bakanlık" tartışması hız kesmedi. Aksine derinleşerek sürüyor. 

Bilindiği gibi CHP İstanbul Milletvekili Gürsel, katıldığı bir televizyon programında Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) bir kişinin bakan olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun "Kime sordunuz da kime neyi veriyorsunuz?" demesi tartışmanın fitilini ateşledi.

"CHP'nin böyle bir görüşü yoktur"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Hiç tartışmaya gerek yok. Son derece açık. Partinin görüşlerini, CHP'nin Genel Başkanı, sözcüsü ve Grup Başkanvekilleri açıklar. Hele hele böylesine önemli bir konuda milletvekillerinin açıkladığı görüşler, kendi kişisel görüşleridir. CHP'nin böyle bir görüşü yoktur" dedi ancak tartışmalar bitmedi.

İYİ Parti'den suç duyurusu

Tartışma eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş'ın "Kardeşim, HDP'lilerin oyları ile seçilen belediyelerde daire başkanlıklarını, genel müdürlükleri kabul ediyorsanız, orada dağıtılan ihalelerden eşleriniz, dostlarınız, akrabalarınız ihaleler alıyorsa burada bir sorun yok da HDP'li bakan olunca mı sorun oluyor" açıklamalarıyla devam etti.

 

6'lı masada oturan liderler
6'lı masada oturan liderler / Fotoğraf: Twitter

 

Buna karşılık İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, İYİ Parti ve parti yöneticilerini kastederek "ihale aldıkları" iddiasında bulunan Yarkadaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

İlk istifa İYİ Parti'den geldi

Hatta "HDP'ye bakanlık" tartışması istifalara bile neden oldu.

İYİ Parti Yozgat İl Başkanı Metin Özışık, CHP'li Tekin'in açıklamasına tepki göstererek görevinden ayrıldı.

"Bakanlık" tartışması başka istifaları beraberinde getirir mi bilinmez ama tartışmanın bir süre daha devam edeceği görünüyor.

Peki, altılı masadaki "HDP'li Bakan" tartışması çatlağa dönüşür mü? Millet İttifakı dağılır mı?

Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren siyaset bilimciler, geçici sıkıntılar olsa da ittifakın bunu aşacağı konusunda hem fikir.

"Çatlağa dönüme ihtimali olsa da sorun aşılır"

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, "HDP'ye bakanlık" tartışmasının ittifakta çatlağa dönüşme ihtimali olsa da parti genel başkanları ve yöneticilerin sorunu aşma konusunda gerekli adımları atacağı görüşünde.

 

Tanju Tosun
Tanju Tosun / Fotoğraf: Twitter

 

Öztrak'ın dünkü basın toplantısındaki açıklamalarını hatırlatan Prof. Dr. Tosun, "Öztrak açık bir şekilde Tekin'in açıklamalarının kendi şahsi görüşü olduğunu açıklaması çatlağın aşılması için atılmış bir adımdır. Açıklamalardan konunun tartışılmadığı ve 6'lı masada gündeme gelmediğini biliyoruz. Muhtemelen konuyla ilgili parti liderleri arasında bir görüşme de gerçekleşebilir" yorumunda bulundu.

"Tartışmada Cumhur İttifakı'nın beklediği bir sonuç çıkmaz"

Yaşanan tartışma nedeniyle uzun bir süredir devam eden birlikteliğin bir anda dağılacağını düşünmediğini aktaran Tosun, "Yarkadaş'ın açıklaması partiyle ilgisi olmayan bir açıklama ve dikkate alınmaz ama Yozgat istifasının ardından yeni istifalar gelir mi? Başka illere sıçrar mı? Bu durumda İYİ Parti üst yönetimi nasıl bir tavır alır? bekleyip göreceğiz" dedi ve ekledi:

"CHP'li bir adayın yani Sayın Kılıçdaroğlu örneğinde aday gösterilip gösterilmeyeceği meselesinde teknik bir itiraz vardı. HDP'ye bakanlık meselesi İYİ Parti tabanında kısmen de olsa bir ideolojik itiraza dönüşmek üzere. Bu itiraz gerçekleştiği takdirde birtakım şeyler olabilir ama ben bu birlikteliğin dağılacağı kadar etkili olacağını tahmin etmiyorum. CHP'nin Tekin'in açıklamasını sahiplenmemesi önemli bir göstergedir, süreç içerisinde bir yumuşama olacaktır. Bu tartışmada Cumhur İttifakı'nın beklediği bir sonuç çıkmaz. Bir süre tartışılır, genel başkanların dirayetiyle sorunun aşılacağını öngörüyorum."

"Aktörler arasında farklı görüşler doğal, hatta olumlu"

Siyaset bilimci Doç. Dr. Seda Demiralp da ittifak aktörleri arasında çeşitli konularda görüş farklılığın doğal, hatta yerine göre olumlu olduğunu söyledi.

 

Seda Demiralp
Seda Demiralp / Fotoğraf: Twitter

 

İttifak aktörleri arasında değişiklik gerçekleşeceğine dair bir sinyal görmediklerinin altını çizen siyaset bilimci Doç. Dr. Seda Demiralp, devamında şunları kaydetti:

"Önemli olan ortak paydalarının, yani yeniden demokratikleşme be ekonomik rehabilitasyon gibi temel ortak hedeflerinin ve bu hedeflere ulaşma konusunda öngördükleri ortak metotların (ortak aday, ortak kampanya gibi) devamlılık göstermesi ki, şu anda bunlarda bir değişiklik gerçekleştiğine dair bir sinyal görmüyoruz. Dolayısıyla bir çatlama ya da dağılma olasılığının mevcut koşullarda arttığını düşünmüyorum."

"Asıl sorun 6'lı masada siyasi bir karakterin olmamasıdır"

Siyaset bilimci Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ise 6'lı masadaki asıl sorunun masanın siyasi bir karakterinin olmaması olduğu görüşünde.

İttifakın "Bir seçim ittifakı mı yoksa demokratik sisteme geçmek için üzerinde varılan bir mutabakat mı?" belli olmadığını aktaran Doç. Dr. Özpek, "Eğer seçim ittifakıysa Gürsel Tekin'in yaptığı açıklamalar CHP'nin masa dışında bir aktörle seçim öncesi siyasi müzakereler yürüttüğünü gösteriyor. Dolayısıyla 6'lı masanın seçim ittifakı masası olma karakterini zedeler. Diğer taraftan şu da var; Eğer 6'lı masa bir seçim ittifakıysa daha somut şeylerden söz etmeli" değerlendirmesinde bulundu.

 

Burak Bilgehan Özpek
Burak Bilgehan Özpek / Fotoğraf: Twitter

 

"CHP ve DEVA Partisi'nin HDP teması İYİ Parti'yi rahatsız ediyor" 

Kabine mimarisi, yol haritası ve başkan adayı gibi konuların somutlaşmaması ortada muallak bir durum oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Özpek, sözlerini şöyle tamamladı:

Yani 6'lı masanın ne olduğuna hiç kimse karar veremedi. CHP'nin helalleşme söylemi ve DEVA Partisi'nin bir kanadının HDP ile teması İYİ Parti'yi rahatsız ediyor. Bu bir süredir var olan bir rahatsızlık. Tekin'in açıklamalarıyla birlikte İYİ Parti bunu CHP'nin İYİ Parti'yi bypass ederek HDP ile siyasi müzakerelerde bulunması şeklinde algıladı. Dolayısıyla bunun için tepki gösterdi. Millet İttifakı'nda CHP ve İYİ Parti olmak üzere iki aktör var. Şahsen İYİ Parti'nin bu ittifakı bozacağı kanaatinde değilim. Fakat ittifakı devam ettirme adına da bir dayatmaya evet diyeceğini de düşünmüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU