Apple lansmanında tanıtılan tüm ürün ve teknolojiler

Teknoloji devinin yeni iPhone modellerinde çentik ve SIM kartlara yönelik değişiklikleri büyük yankı uyandırdı

Etkinliği Youtube'da yaklaşık 22 milyon kişi izledi (Reuters)

Dünyanın dört bir yanından teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği 2022 Apple Lansmanı dün akşam şirketin ABD'deki Cupertino yerleşkesinde gerçekleşti.

Şirketin kurucusu Steve Jobs'la aynı adı taşıyan konferans salonunda yapılan etkinlik, pandeminin başlamasından bu yana orada gerçekleşen ilk büyük ürün tanıtım etkinliği oldu.

Apple CEO'su Tim Cook'un sunuculuğunu yaptığı lansmanda merakla beklenen yeni iPhone 14 serisinin yanı sıra akıllı saat modelleri Apple Watch Series 8 ve Apple Watch Ultra da tanıtıldı.

Ayrıca teknoloji devinin yeni iPhone modellerinde çentik ve SIM kartlara yönelik değişiklikleri büyük yankı uyandırdı.

İşte etkinlikte tanıtılan yeni ürün ve teknolojiler…

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus

Lansmanda en çok ses getiren ürün, 4 farklı modelden oluşan iPhone 14 oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Telefonun işlemci, HDR ve Seramik Cam özellikleri iPhone 13'le aynı. En büyük güncellemelerden biri ise kameralarda.

12MP kamera artık daha büyük 19-mikron piksele ve f/1.5 diyafram açıklığına sahip bir sensöre sahip. Apple bu sayede hareket halindeki bir nesnenin daha net bir şekilde görüntülenebileceğini ve düşük ışık koşullarında yapılan çekimlerin iyileşeceğini belirtiyor.

Telefonların ayrıca saniyede 24, 25, 30 veya 60 kare 4K video kaydı alabildiği ifade ediliyor.

Modelde kullanılan A15 Bionic işlemcisi de yenilendi ve önceki versiyonlarından daha güçlü hale getirildi.
 

iphone 14
(Apple)


Acil uydu servisi özelliği

iPhone 14 serisinin acil durumlar için uydulara bağlanabileceği uzun süredir devam eden bir söylentiydi. Lansmanda bu da doğrulanmış oldu.

Bu özellik, iPhone 14'lerin antenlerini doğrudan uyduya bağlamak, baz istasyonlarının olmadığı alanlarda iletişim kurabilmek ve acil durum mesajları gönderebilmek için tasarlandı.

Apple'ın uydu modelleme ve simülasyon yöneticisi Ashley Williams, telefondaki algoritmanın metin mesajlarını bir uyduya "göndermesinin 15 saniyeden az süreceğini" ifade ediyor.

Acil uydu hizmetinin kasım ayında başlaması ve iPhone 14'ler için iki yıl ücretsiz sunulması planlanıyor.

SIM kartların sonu geldi

Lansmanda ayrıca telefonlardaki SIM kart yuvasının kaldırılması da fikkat çekti. Şirket özellikle ABD'de piyasaya sürülen modellerinde, tamamen e-SIM teknolojisine geçiyor.

Yeni iPhone 14'lere geçmek isteyen kullanıcıların operatörü arayarak veya internet üzerinden kayıt işlemini tamamlaması ve SIM bilgilerini elektroniğe taşıması gerekecek.

Apple, 2018'de iPhone XS, XS Max ve XR'yi tanıttığından beri e-SIM'i destekliyor ve teknolojiyi en son Apple Watch ve iPad cihazlarının birçoğuna dahil etti.

Teknoloji meraklıları yeni telefon modellerinde e-SIM kullanılmasından heyecan duysa da birçok turist, gittikleri ülkelerde iletişim masrafından kaçınmak için yerel SIM kartları tercih ediyor.

Son iPhone modellerinde ise bu durum zorluk yarayabilir. Ancak bu kullanıcıların e-SIM mağazalarından yararlanarak bu sorunun da üstesinden gelmesi mümkün olabilir.

iPhone 14 Pro ve Pro Max

Pro modelinde ise hem ekran hem de kamera ve işlemci özellikleri daha farklı. Burada göze çarpan ilk yenilik 4 nanometrelik A16 Bionic çip oldu. Bu çipler, A15 modelinden daha hızlı ve daha az enerji gerektiriyor.

Ayrıca seriye eklenen yeni Görüntü Motoru da telefonda görüntü oluşturmayı hızlandırıyor ve fotoğraf kalitesini artırıyor.

Çentikler hareketleniyor

 

çentik
Akıllı telefonlarda ön kamera için ayrılan küçük bölgeye çentik adı veriliyor (Apple)

 

Yeni iPhone 14 serisinde telefonların tasarımıyla ilgili önemli değişikler de yapıldı. 2017’de piyasaya çıkan iPhone X'te kullanmaya başlanan çentik tasarımının iPhone 14 Pro'da değiştiği görüldü.

Pro'daki yeni kamera çentiği, "Dinamik Ada" diye adlandırıldı. Çentik artık yalnızca ön kamera ve yüz tanıma sensörleri için kullanılmayacak. Aynı zamanda kullanıcılar, haberleri, bildirimleri ve müzik uygulamasını da çentik alanında kullanabilecek.

Bu nedenle kamera çentiği kullanıcının deneyimi doğrultusunda genişleyip daralabilen bir yapıya sahip.

Rekor fiyatlar

Ekimde satışa çıkması beklenen iPhone 14 serisinin Türkiye fiyatları şu şekilde:

iPhone 14 128 GB: 30 bin 999 TL

iPhone 14 256 GB: 33 bin 599 TL

iPhone 14 512 GB: 38 bin 899 TL

iPhone 14 Plus 128 GB: 34 bin 999 TL

iPhone 14 Plus 256 GB: 37 bin 599 TL

iPhone 14 Plus 512 GB: 42 bin 899 TL

iPhone 14 Pro 128 GB: 39 bin 999 TL

iPhone 14 Pro 256 GB: 42 bin 599 TL

iPhone 14 Pro 512 GB: 47 bin 899 TL

iPhone 14 Pro 1 TB: 53 bin 199 TL

iPhone 14 Pro Max 128 GB: 43 bin 999 TL

iPhone 14 Pro Max 256 GB: 46 bin 599 TL

iPhone 14 Pro Max 512 GB: 51 bin 899 TL

iPhone 14 Pro Max 1 TB: 57 bin 199 TL

Apple Watch Series 8
 

series 8
(Apple)


Lansmanda tanıtılan akıllı saatler, "açık farkla bugüne kadarki en iyi Apple Watch" diye niteleniyor.

Apple Watch Series 8'in öne çıkan özellikleri arasında ise daha büyük ve daima açık kalan ekranlar göze çarpıyor. Şirket, ekranı büyütmek için çerçeveleri küçültme yoluna gitti.

Öne çıkan diğer özellikler arasında dayanıklılık, tasarruf modunda 36 saate kadar dayanan batarya ve yumurtlama dönemini anlayan sıcaklık sensörleri aracılığıyla regl takibi, her 5 saniyede bir otomatik vücut sıcaklık ölçümü yer alıyor.

Bunun yanı sıra düşme ya da çarpışma gibi olaylarda acil durum tespiti özelliğine sahip olan cihaz, bu durumlarda acil durum araması yapabiliyor ve sağlık durumuna dair uyarılar veriyor.

Yeni renkler ve bant tasarımlarıyla da öne çıkan serinin Türkiye satış fiyatları şöyle:

41 mm: 9 bin 299 TL

41 mm + Hücresel: 16 bin.799 TL

45 mm: 9 bin 999 TL

45 mm + Hücresel : 17 bin 499 TL

Apple Watch Ultra
 

apple watch ultra
Model ekstrem sporları sevenlerin hoşuna gidebilir (Apple)


"Aşırılık" parolasıyla çıkan modelin ekranı darbelere karşı koruyan, titanyumdan yapılmış bir çerçeveye sahip. Cihaz, Apple Watch'un şimdiye kadarki en sağlam modeli. 

Tasarruf modunda 60 saate kadar batarya ömrü vaat eden model, iki farklı hoparlör, üç farklı mikrofon ve çift GPS mevcut. OLED ekranlı cihaz acil durumlarda 86 desibel ses çıkarabiliyor. Dalış gibi sporlarda da kullanılabilecek cihazın benzer şekilde kaza algılama özelliği var.

Cihazın Türkiye fiyatı 27 bin 999 TL.

Apple Watch SE 2
 

apple watch se 2
(Apple)


Bu model de bütçe dostu olmasıyla öne çıkıyor. ABD'de 249 dolardan satışa çıkacak modelin Türkiye fiyatı 5 bin 999 TL.

Yapımında geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıldığı aktarılan model, giriş seviyesi diye geçse de Series 8 ile aynı sensörlere sahip.

Apple AirPods Pro 2
 

airpods
Kulaklıkların çeşitli boyutları da var (Apple)


İkinci nesil AirPods Pro'yla şirket H1 model çipten H2'ye geçiyor. Cihaz bu sayede daha ayrıntılı ve net ses sunabilecek.

Uzamsal ses, aktif gürültüyü kapatma, pasif gürültüyü azaltma, basınç eşitleme için havalandırma sistemi gibi kişiselleştirilmiş seçenekler sunan cihaz, kulakta 6 saate, şarj kutusu içinde 30 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Cihazda ayrıca kablosuz şarj özelliği de yer alıyor. Ayrıca çalma işlevleri kulaklığın alt ucundan kontrol edilebiliyor. Sesi ayarlamak için yukarı veya aşağı kaydırmak, müziği çalıp duraklatmak veya aramayı yanıtlayıp sonlandırmak için basmak yeterli oluyor. Basılı tutulduğunda ise aktif gürültü engelleme ve adaptif şeffaf mod arasında geçiş yapılıyor.

Cihazda ayrıca Bul (Find My) özelliği de var. Şarj kutusu kaybolduğunda içinde kulaklıklar olmasa bile yeri tespit edilebiliyor. Bu da şarj kutusunun altındaki hoparlör delikleriyle mümkün oluyor.

Bu hoparlör, şarj azaldığında veya eşleştirme tamamlandığında farklı ses tonlarıyla uyarı veriyor. Cihazın tasarımında ise önceki nesilden değişiklik yok.

Bu ayın sonlarında satışa çıkacak cihazın Türkiye fiyatı 5 bin 399 TL olacak.

 

Independent Türkçe, Engadget, iMore, CNBC, CNET, Webtekno, Donanım Haber

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU