Snapchat, tepkilerin ardından Yeni Zelanda yerlilerine ait dövmelerin olduğu filtreyi kaldırdı

Maoriler için dövmeleri kutsal değere sahip

Maoriler için dövmeleri kutsal değere sahip (Reuters)

Sosyal medya uygulaması Snapchat, tepkilerin ardından Yeni Zelanda yerlileri Maorilerin yüz dövmelerinin yer aldığı filtreyi kaldırdı.

Uygulamanın sahibi Snap firması, filtreleme sistemi Lens'ten "ta moko" adı verilen ve Maoriler tarafından kullanılan dövme şekillerini kaldırıldığını açıkladı.

Şirket, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a dünkü açıklamasında, uygulamadaki filtrelerin ayrımcılık yaratacak ya da incitici şekilde kullanılmasının doğru olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda'nın kamu yayımcısı Yeni Zelanda Radyosu'nun yaptığı araştırmada, Maori yerlilerinin kullandığı "ta moko" dövmelerinin, Snapchat ve Instagram'da filtre olarak sunulmasının kültürel değerler açısından sorunlu olduğu belirtilmişti.

Maori akademisyen Karaitiana Taiuru, dövmelerin sosyal medyada eğlence amaçlı kullanılmasının doğru olmadığını savunarak, "Neden bilmiyorum fakat bu sosyal medya araçları her yerde ve çok hızlı yayılıyor" dedi. 

Instagram ve Facebook'un sahibi Meta şirketiyse Guardian'ın yorum talebine yanıt vermedi. 

Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkı olan Maoriler, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 16,5'ini oluşturuyor.

Geçen ay iPhone'un yüz tanıma teknolojisinin Maori dövmeli bir yurttaşın yüzünü algılayamaması da tartışma yaratmıştı. 

Paaka Edwards, satın aldığı iPhone 13'ü mağazaya geri götürmüş fakat sorun yine çözülmemişti. Edwards'ın şikayette bulunduğu sosyal medya paylaşımı destek alırken, Apple sorunun çözümü için bir güncelleme üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Newshub

DAHA FAZLA HABER OKU