Bilim insanları yengeç kabuğundan doğada çözünen pil üretti

Çinko kitosan batarya, bin şarj döngüsünden sonra yüzde 99,7 enerji verimliliğini koruyor

Bilim insanları "Matter" akademik dergisinde yayımlanan araştırmada, yengeçler ve diğer deniz ürünleri atıklarından elde edilen kabukların biyobozunur bataryalar yapmak için kullanılabileceğini keşfetti (Unsplash)

Bilim insanları, yengeç kabuklarından yapılan ve büyük ölçekli rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarından güç depolamak için uygun bir seçenek olduğunu iddia ettikleri yeni bir biyobozunur batarya türü geliştirdi.

ABD'deki Maryland Üniversitesi'nden bir ekip, çinko piller için gerekli elektrolitin, kitin ürününün bir türevi olan kitosan kullanılarak yapılabileceğini keşfetti. Bu malzeme mantarlardan kalamarlara kadar her şeyde bulunuyor fakat en bol kaynağı deniz kabuklularının dış iskeleti ve deniz ürünü atıklarından kolayca elde edilebiliyor.

Elektrolit için kitosan kullanmak, sadece birkaç ay içinde pilin yaklaşık üçte ikisinin mikroplar tarafından parçalanabileceği anlamına geliyor.

Araştırmayı yöneten Maryland Üniversitesi Malzeme İnovasyonu Merkezi Direktörü Profesör Liangbing Hu, "Çok miktarda pil üretiliyor ve tüketiliyor, bu da çevre sorunlarının olasılığını artırıyor" dedi.

Lityum iyon pillerde kullanılanların [malzemelerin] bozunması yüz binlerce yıl sürüyor ve çevre krizinin boyutunu artırıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinko pil aynı zamanda, şu an akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar her şeyde kullanılan lityum iyon pillere daha ucuz ve daha sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.

Dünya'nın kabuğundaki çinko kaynakları lityumdan çok daha bol fakat şu an için bataryalarda kullanıldığında lityum kadar verimli değil.

Araştırmacılara göre, bin şarj döngüsünden sonra yüzde 99,7'lik enerji verimliliğini koruyan yeni çinko ve kitosan pili ticari kullanım için uygun bir alternatif.

Profesör Hu, "Gelecekte umarım pillerdeki tüm bileşenler biyobozunur olur" dedi.

Sadece malzemenin kendisi değil, aynı zamanda biyomalzemelerin üretim süreci de daha sürdürülebilir olmalı.

"Yüksek oranda çinko metal bataryalar için sürdürülebilir kitosan-çinko elektroliti" (A sustainable chitosan-zinc electrolyte for high-rate zinc metal batteries) adlı çalışmanın ayrıntıları perşembe günü Matter adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU