Çin'de yolsuzluk soruşturmasını yürüten üst düzey yetkili, yolsuzluk gerekçesiyle kovuldu

Liu Yanping ayrıca "ideallerinin ve inançlarının çöküşü" nedeniyle Komünist Parti'den ihraç edildi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, devlet kurumlarında yolsuzluğu bastırmayı 10 yıllık görev süresinin en önemli özelliklerinden biri haline getirdi (Reuters)

Çin hükümeti, yolsuzluktan suçlu bulunan üst düzey bir yolsuzlukla mücadele yetkilisini görevden aldı.

Çinli yolsuzlukla mücadele izleme örgütü perşembe günü yaptığı açıklamada, Devlet Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki yolsuzluk soruşturmasına başkanlık eden 67 yaşındaki Liu Yanping'in "görevi bilerek kötüye kullanma" suçundan ihraç edildiğini duyurdu.

Liu, Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü gizli duruşma sonucunda hem iktidardaki Komünist Parti'den hem de kamu görevinden ihraç edildi.

Ekimde yapılacak parti kongresi yaklaşırken Liu, cezalandırılan en son üst düzey güvenlik yetkilisi oldu.

Eski kamu güvenliği bakan yardımcısı Liu, 2019'dan bu yana görevden alınan 4. devlet yetkilisi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzleme örgütü Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu'nun (CCDI) açıklamasına göre, zanlının suçları daha çok siyasi nitelikte.

Gelecek ay yapılacak parti kongresinde daha önce görülmemiş bir üçüncü liderlik dönemini garantilemesi beklenen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, devlet kurumlarında yolsuzluğu bastırmayı 10 yıllık görev süresinin en önemli özelliklerinden biri haline getirdi.

CCDI, Liu'yu "ideallerinin ve inançlarının çöküşü" ve "parti ilkelerinin kaybı" nedeniyle eleştirmenin yanı sıra, Liu'nun 2021'de siyasi suçlar ve yolsuzluk nedeniyle ihraç edilen bir diğer eski kamu güvenliği bakan yardımcısı Sun Lijun'un "siyasi çetesine" katıldığını belirtti.

Liu'nun görevden alınması, kamu güvenliğinden sorumlu iki diğer bakan yardımcısının (Sun Lijun ve Fu Zhenghua) 2021'de yolsuzluk nedeniyle kovulmasının ardından gerçekleşti.

Ayrı bir gelişmede CCDI perşembe günü, eski China Life Insurance Şirketi Başkanı ve şirketin eski Komünist Parti yöneticisi Wang Bin'in, rüşvet ve yolsuzluktan dolayı partiden ihraç edilerek kamu görevinden alındığını belirtti.

CCDI, Wang'ın başkalarına çıkar sağlamak amacıyla rüşvet aldığının ve yetkisini kötüye kullandığının tespit edildiğini açıkladı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU