İklimbilimcilerden sivil itaatsizlik çağrısı

"Bilim insanlarının sivil itaatsizliği, iklim krizini çevreleyen sayısız karmaşıklığı ve kafa karışıklığını ortadan kaldırma potansiyeline sahip"

8. Küresel İklim Grevi'nin İstanbul ayağı Eylül 2021'de Kadıköy'de yapılmıştı (Reuters)

Önde gelen iklimbilimciler, iklim krizi tehdidine dikkat çekmek için bilim insanlarının sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Nature Climate Change isimli hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan yazıda, "Bilim insanlarının sivil itaatsizliği, iklim krizini çevreleyen sayısız karmaşıklığı ve kafa karışıklığını ortadan kaldırma potansiyeline sahip" ifadesi kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıya iklimbilimciler Stuart Capstick, Aaron Thierry, Emily Cox, Steve Westlake ve Julia K. Steinberger'ın yanı sıra siyasetbilimci Oscar Berglund imza attı.

Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için zamanın kısa olduğunu hatırlatan uzmanlar, Dünya'nın 3,2 derecelik küresel ısınma yolunda olduğuna işaret etti.

Araştırmacılar, iklim krizi çalışmaları yapan bilim insanlarının "kaygı, keder veya başka türden sıkıntılar" yaşadığını belirtti.

"Bazı bilim insanları, kanıtlar ve verilen tepki eksikliği arasındaki uyumsuzluğun, bilim ve toplum arasında bozulan bir sözleşme olduğu sonucuna varıyor" diyen uzmanlar, sivil itaatsizlik sayesinde etkili olabileceklerini savundu.

Bilim insanları, politik eyleme geçerek tarafsızlıklarını kaybettiklerine dair gelen eleştirileri anlayacaklarını söyledi. Ancak yine de okurların kendilerine bilimin "geleneksel araştırma ve iletişim biçimlerinin" karar mercilerinden karşılık alıp almadığını sormaları gerektiğini savundu.

Yazıda imzası olan isimlerden Berglund şöyle konuştu:

Makalede başımızın ne kadar belada olduğunu herkesten daha iyi bilen saygın kişilerin şiddet içermeyen doğrudan sivil itaatsizlik eylemlerine katılmasının aslında bunun bir kriz olduğu mesajına ağırlık katabileceğini söylüyoruz.

Guardian, bilim insanlarının iklim krizini gündeme getirmek için son dönemde harekete geçtiğini yazdı. Örneğin Bilim İnsanları İsyanı'ndan (Scientist Rebellion) bini aşkın uzman, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin nisanda yayımladığı rapora karşı 25 ülkede protesto düzenlemişti.
 


Birleşik Krallık'ta da bir grup bilim insanı, İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Departmanı binasının camına bilimsel makalelerini ve ellerini yapıştırmış gözaltına alınmıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Yeşil Gazete

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU