11 yıl önceki Fukuşima faciasının ardından Japonya, tekrar nükleer santral inşa etmeyi planlıyor

Aktif hale getirilmesi planlanan santrallerden biri, Fukuşima'daki santrali işleten şirkete ait

Daiçi Nükleer Santrali'ndeki sızıntının tamamen kontrol altına alınıp, santralin bütünüyle tasfiye edilmesinin onlarca yıl süreceği tahmin ediliyor (Reuters)

2011'de Fukuşima'da yaşanan nükleer santral felaketinin ardından Japonya, yeniden nükleer santral inşa etmeyi ve mevcut santralleri aktif hale getirmeyi hedefliyor.

Başbakan Fumio Kişida, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin 2050'ye kadar sıfır karbon modeline geçme hedefini gerçekleştirebilmesi için "yeni güvenlik mekanizmalarıyla donatılmış, yeni nesli nükleer reaktörlerin inşasına yönelik araştırma başlatıldığını" söyledi.

Kişida, "yeşil dönüşüm konseyinin" söz konusu çalışmayla ilgili araştırmalarını yıl sonuna kadar tamamlayacağını belirtti.

Başbakan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Rusya'nın Ukrayna'yı istilası dünyanın enerji durumunu büyük ölçüde değiştirdi. Japonya'nın olası kriz senaryolarını unutmaması lazım. Elektrik tedariki sıkıntısından çıkabilecek ani bir krizle baş edebilmek için muhtemel tüm politikaları seferber etmeye yönelik adımlar atmalı ve her türlü acil duruma karşı hazırlıklı olmalıyız.

Ekonomi ve Sanayi Bakanı Yasutoşi Nişimura da düzenli bir yenilenebilir enerji kaynağı oluşturmak için tüm alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Nükleer enerji de dahil tüm seçenekler üzerine çalışacağız" dedi.
 


Fukuşima'dan beri nükleer santral inşa edilmedi

Söz konusu açıklamalar, Japonya'nın 2011'de yaşadığı Fukuşima faciasından bu yana nükleer enerji konusunda izlediği politikada büyük bir değişime işaret ediyor.

11 Mart 2011'de meydana gelen 9 şiddetindeki Tōhoku depreminin ardından oluşan tsunaminin de etkisiyle, Fukuşima bölgesinde yer alan Daiçi Nükleer Santrali'nde sızıntı yaşanmıştı.

Olayda santraldeki 4 nükleer reaktörden üçü zarar görmüş, çevrede yaşayan on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Faciadan bu yana Japonya, yeni bir nükleer santral inşa etmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişida'nın açıkladığı proje kapsamında, yeni nükleer santral inşaatlarının yanı sıra mevcut santrallerin faaliyet süresinin de uzatılabileceği belirtildi.

Şu anki yasalara göre bir santralin 40 ila 60 yıl aktif kalması, daha sonra faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor.

Ülkede şu anda 33 nükleer reaktör yer alıyor. Elektrik şirketleri, bunlardan 25'inin yeniden aktif hale getirilmesi için başvuru yapmıştı. Santrallerden 17'si Nükleer Regülasyon Yönetimi'nin güvenlik testinden geçmişti. 17 reaktörden 10'u tekrar faal hale getirilirken, şu anda sadece 6 tanesi kullanılıyor.

Kişida, seneye yaza kadar güvenlik onayından geçen diğer 7 reaktörün de aktif hale getirileceğini duyurdu.

Öte yandan bu reaktörlerin ikisi, Niigata prefektörlüğüne bağlı Kashiwazaki şehrindeki Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali'nde yer alıyor. Bu santral, Fukuşima'daki Daiçi santralini yöneten Tokyo Electric Power firmasına ait.



Independent Türkçe, Guardian, Asia Nikkei, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU