"Dört Büyükler" Süper Lig'de 3 haftayı geride bıraktı, Fenerbahçe performansıyla dikkat çekiyor

Süper Lig'de 3. hafta Fenerbahçe'nin liderliğinde tamamlandı. Spor yorumcusu Haldun Domaç, 311 gün sonra zirveye oturan Fenerbahçe'nin yanı sıra Beşiktaş, Trabzonspor ve Galatasaray'ın performanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe geride kalan 3 haftayı zirvede, Beşiktaş averajla üçüncü tamamladı. Galatasaray ve Trabzonspor'un 6'şar puanı bulunuyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 2022-23 sezonunda 3. hafta geride kalırken Joge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe'nin istatistikleri dikkat çekti.

Adana Demirspor'u sahasında 4-2 yenen ve 311 gün sonra yeniden zirveye yerleşerek taraftarlarını memnun eden sarı-lacivertliler, sergiledikleri performansla da öne çıkıyor. 

3 haftada 13 golle en çok gol atan ekip olan Jorge Jesus'un öğrencileri, gol beklentisi, girilen gol pozisyonu, orta, şut, dribling, top kazanma konularında da rakiplerine üstünlük kurmuş durumda.

Fenerbahçe, ligin ilk haftasında Ümraniyespor ile 3-3 berabere kalmasının ardından Kasımpaşa'yı 6-0, Adana Demirspor'u da 4-2 mağlup etmeyi başararak üçüncü haftayı 7 puan ve +8 averajla zirvede tamamladı.

 

futbol-AA (1).jpeg
Fenerbahçe, Süper Lig'in en golcü ekibi konumunda / Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe'nin ardından Beşiktaş, 2 galibiyet, 1 beraberlikle 7 puan toplayan üç ekipten diğeri oldu.

+4 averajı bulunan siyah-beyazlılar, Fenerbahçe ve Başakşehir'in ardından 3. sırada konumlandı.

6 puan toplayan ekiplerden Galatasaray 8., son şampiyon Trabzonspor ise 9. sırada bulunuyor.

Fenerbahçe'nin geçmiş yıllarda iyi başladığı sezonlarda yarıştan kopması ise taraftarları endişelendiren en büyük sorun. 

Geçen sezon 9. haftaya zirvede giren ve şampiyonluk şarkıları söyleyen sarı-lacivertliler lig yarışından kopmuş, ardından topladığı puanlarla sezonu ikinci sırada bitirmişti. 

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"Fenerbahçe'nin en büyük handikabı geniş kadrosu"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, 311 gün sonra zirveye oturan ve istatistikleriyle dikkat çeken Fenerbahçe'yi, lig ikincisi Beşiktaş'ı ve Trabzonspor ile Galatasaray'ın performanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Fenerbahçe'nin lige iyi sayılabilecek bir başlangıç yaptığını, sadece Ümraniyespor maçının rakibi çok iyi tanımamaktan kaynaklı bir sıkıntı oluşturduğunu söyleyen Domaç, "İki maçı iyi oynadı, istatistikler de onu destekledi. Olumlu tarafına bakmak lazım. Tabloda ligde 13 gol atan bir Fenerbahçe var" dedi. 

Olumsuz tarafından bakıldığında ise sarı-lacivertlilerin 5 gol yediğini dile getiren Domaç, "İki tarafı dengelemek lazım. Demirspor maçında 3-0'dan 3-2'ye getiren tabloda Fenerbahçe'nin sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Fenerbahçe'nin en büyük handikabı geniş kadrosu. Kadroyu doğru konumlamada Jesus'un önemli deneyimleri var. Şu ana kadarki maçlarda birkaç istisna dışında doğru tercih gerçekleştirmiş görünüyor. Bu da Fenerbahçe taraftarını umutlandırıyor" diye konuştu. 

 

futbol-AA (2).jpeg
Jorge Jesus / Fotoğraf: AA

 

"Jesus'un felsefesi 103 golle şampiyon yapan Veselinovic'e benziyor"

Jose Jesus'un genel felsefesinin 103 golle şampiyon olunan kadronun başındaki Todor Veselinovic ile çok benzediğini aktaran Domaç şu ifadeleri kullandı:

Todor Veselinovic hep şöyle söylerdi: Önemli olan kaç gol yediğimiz değil, attığımızdır... O felsefeyle bu felsefe biraz örtüşüyor. 'Oyunun ofansif yönünü öne çıkartırım' diyor hoca. 'Taraftar sıkıcı futboldan hoşlanmaz, bol gollü oyun ister' diye düşünüyor. Tabii zaman zaman da gol yediğinizde sıkıntılar yaşayabileceğiniz için şunu unutmamak lazım: Şu andaki görüntüsüyle Fenerbahçe hep yediğinden bir fazlasını atmak zorunda görüntüsü sergiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kopuş yaşanmaması için ortaya konacak gerçeklerden biri ideal 11" 

Geçmiş yıllarda Fenerbahçe'nin iyi başladığı sezonlarda yaşadığı kırılmalar nedeniyle şampiyonluğu kaçırdığını hatırlatan Domaç, bunun önüne geçilebilmesinin birkaç yolu olduğunu savunarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

Kopuş yaşanmaması için ortaya konacak gerçeklerden biri ideal 11 oluşturmak. Şu anda Jesus'u ideal 11 oluşturamadı diye eleştirmek haksızlık olur. 3 günde 1 maç oynuyor. Sezon başı olması nedeniyle de oyuncuların hem sakatlıktan korunması hem de ileride performans olarak geri düşmemelerini sağlamak için rotasyon üzerinde duruyor. Sistemsel sıkıntılar '9. hafta' durumuna Fenerbahçe'yi getirebilir. Hatırlarsak Pereira da üçlü oynatmıştı. Zaman içerisinde alınan sonuçlar tekrar edilememiş, oyuncular sistemin uzağında kalmıştı. İsmail Kartal döneminde dörtlüye geçince Fenerbahçe kendisine gelmişti. Şimdi burada da bu arayışların bu tür maçlarda yapılmasının çok gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.

 

futbol-AA (4).jpeg
Beşiktaş'ın yeni golcüsü Woug Weghorst, Karagümrük karşısında fileleri havalandırdı / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş skoru korumaya çalışmaz, oyunu korur"

Ligde üçüncü sırada yer alan Beşiktaş'ın daha önceki karşılaşmalarda olduğu gibi Karagümrük karşısında oyunun büyük bölümünde etkili oynadığını söyleyen Domaç, "Ön alan baskısı ve geçiş oyunu üstünlüğüyle müthiş bir 60 dakika oynadı. Ama orada da unutmamamız gereken bir nokta var. Çok koşan, mücadele eden, ön alan presleriyle rakibi boğan Beşiktaş, 60 dakika var! Sonrasında oyuna müdahale konusunda İsmael'in çok zayıf kaldığını düşünüyorum. İki maç üst üste aynı şey yaşandı. Önce Alanya, arkasından Karagümrük maçları dönüş noktasına geldi. 60 dakika yüksek tempo oynayan bir takımın düşüş yaşaması normal. Oralarda oyuna müdahale konusunda hata yapıyor. Başlayan 11 değil, bitiren 11'de hata yapıyor. Ve bir önemli nokta daha var. Beşiktaş skoru kontrol etmez, oyunu kontrol eder. Skoru korumaya çalışmaz, oyununu korur" değerlendirmesinde bulundu. 

 

futbol-AA (5).jpeg
Uğurcan Çakır, Antalyaspor karşılaşmasında kalesinde 5 gol gördü / Fotoğraf: AA

 

"Trabzonspor'da bazı kilit oyuncuların eksikleri yara açıyor"

Son şampiyon Trabzonspor'un 5 golle kaybettiği Antalyaspor maçında teknik direktör Abdullah Avcı'nın 11 seçiminin yanlış olduğunu belirten Domaç, bordo-mavili ekipte belirli oyuncuların eksikliğinde sorunlar yaşadığını aktararak, şu görüşü paylaştı:

Trabzonspor için bazı kilit oyuncular var Hamsik, Visca gibi. Bu oyuncuların sakatlıkları önemli yara açıyor. Demek ki şu gerçekle yüz yüze olmamız lazım: Bazı oyuncular kenara geldiği zaman Trabzonspor oyununda ciddi manada eksilmeler oluyor. Bunu da Abdullah Hoca'nın düşünmesi lazım. 

 

 

futbol-AA (3).jpeg
Galatasaray'da Mertens ve Gomis, sahaya girdikten sonra takımı olumlu yönde değiştirdi / Fotoğraf: AA 

 

"Galatasaray'ın oyun organizasyonu şu anda yeterli değil"

Önemli transferlere imza atan ancak beklenen oyunu sergileyemeyen Galatasaray'la ilgili düşüncelerini de paylaşan Domaç, "Galatasaray'ın henüz bir organizasyonu yok, bireysel becerilerin üzerinden gitmeye çalışıyor. Mertens oyuna girdikten sonra ikinci 45 dakikada çok net gördük. Bir oyuncu bazen çok oyuncu oluyor. İşte o çok oyuncu konumunu sahaya yansıttı. Galatasaray'ın oyun organizasyonunu şu anda yeterli bulmuyorum. Ama kadrosunun iyi bir kadro olduğunu düşünüyorum. Birkaç takviye yapacak ancak ondan sonra görebiliriz" şeklinde görüş belirtti.

"8, 9, 10. haftalarda takımlarla ilgili daha fikir sahibi olabiliriz"

Ligde 3. haftanın oynandığını ve takımların ileriki günleri için bir görüş belirtmenin doğru olmayacağını ifade eden Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Bunu konuşmak için biraz erken. Eylül ayının son haftasında milli maç arası var. Sonra 8. hafta oynanmaya başlanacak. 8, 9, 10. hafta civarında biraz daha fikir sahibi olabiliriz. Şu anda takımlar çok net bir şekilde yapılarını oluşturabilmiş değiller. Oyuncu eksiği, oyun eksiği, teknik direktörlerle ilgili yaşanan sıkıntılar var. Onun için bu konuda net cümle söylemek doğru olmaz. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU