Salman Rüşdi'yi savunmaya çalışan moderatör de bıçaklanmış

Kendi yaralarının önemli olmadığını söyleyen Henry Reese, ağır yaralanan yazarla ilgilenilmesi gerektiğini belirtiyor

Henry Reese, Salman Rüşdi'yi savunmaya çalışırken bıçakla yaralandı ve darbe aldığı gözü morardı (BBC News)

Bir edebiyat etkinliğinde acımasızca saldırıya uğrayan Salman Rüşdi'yi savunmaya çalışan moderatör, nasıl yaralar aldığını açıkladı.

73 yaşındaki Henry Reese, geçen cuma Chautauqua Enstitüsü'nde sahneye atlayan saldırganın bacaklarını tutarken bıçak yarası almış ve sağ gözüne aldığı darbeyle ağır bir çürük oluşmuş.

BBC News'e konuşan Reese, durumunun önemsiz olduğunu söyledi ve "hayatını etkileyecek boyuttaki" yaraları iyileşirken hastanede yatan Rüşdi'ye odaklanılması gerektiğini belirtti.

Gayet iyiyim ve bence Salman'ı düşünmeliyiz. Ve bunu hem kesinlikle kendisi için hem de dünyaya ifade ettiği anlam için söylüyorum.

Salman Rüşdi'nin, hayatına kast eden bir saldırıya uğradığını görmek hayal bile edilemez... Bunun gözünüzün önünde gerçekleştiğini görmenin nasıl olduğunu tarif etmek zor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reese, zulüm gören yazarlara destek ve sığınma sağlayan kar amacı gütmeyen kuruluş City of Asylum'ın kurucusu.

Rüşdi'yle konuşmaya daha yeni başlamıştı ki yetkililer tarafından 24 yaşındaki New Jerseyli Hadi Matar olarak tanımlanan bir adam, sahneye çıkarak Rüşdi'yi boynundan ve karnından 10 kez bıçakladı.

İran'ın dini liderinin, Şeytan Ayetleri kitabıyla ilgili fetvasına hedef olan Rüşdi'nin karaciğeri hasar gördü, kolundaki sinirler koptu ve bir gözünü kaybetme riski var.

BBC News'e konuşan Reese, Chautauqua Enstitüsü'ne dönerek Rüşdi'yle konuşmasına devam etmeyi umduğunu söyledi.

Bunu yapmak, bunun gerçekleştiğini görmek ve amacımıza ulaşmaya baş koymuşken herhangi bir şekilde engellenmemek benim için harika olurdu.

Pazar günü hastaneden taburcu edilen Reese, The Atlantic'e verdiği röportajda saldırıyı "özgürlüğün temel değerlerine cüretkar bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Şahsen bende ve kesinlikle Salman'da anlık olarak son derece içgüdüsel bir bağlılık hissine yol açtı, muhtemelen aklının bir köşesinden hiç kaybolmadı ama şimdi o ana kalıcı olarak, fiziksel bir şekilde yakalandı.

Şüpheli Matar cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını reddetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU