Zelenski'nin danışmanı Podolyak: Ruslar arasında kaos yaratmayı amaçlıyoruz

Biz 1960'ların ya da 1970'lerin taktiklerini kullanmıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 175'inci gününde de çatışmalar devam ediyor (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a söyleşisinde, amaçlarının Rus birlikleri arasında kaosa yol açmak olduğunu belirtti.

Podolyak, salı günü yayımlanan röportajda, ülkesinin "Rus birlikleri arasında kaos yaratmak için karşı saldırıya geçtiğini" ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Podolyak, gelecek iki üç ay içinde Kremlin’in ilhak ettiği Kırım’da salı günü yaşananlara benzer saldırılar gerçekleşebileceğini söyledi. 

Kırım’daki saldırılarda, Rus birliklerinin tedarik ve ikmal için kullandığı bir demiryolu ağı, cephanelik, elektrik santrali ve bir askeri havaalanı hedef alınmıştı. Kiev saldırıyı resmi olarak üstlenmezken, Moskova ise olayın hükümet karşıtı Rus aktivistler tarafından gerçekleştirildiğini savunmuştu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Podolyak, "Stratejimiz lojistik sistemler, ikmal hatları ve cephanelikler gibi askeri altyapıya ait hedefleri yok etmek. Kendi güçleri arasında bir kaos yaratmak" ifadelerini kullandı. 

Danışman, Ukrayna’nın bu saldırı modelinin Rus güçlerin Donbas bölgesinde toprak kazanabilmek için düzenlediği havan saldırılarından farklı olduğunu söyledi.

Podolyak, "Rusya, bir karşı saldırı hamlesinin dev bir yumruk gibi muazzam bir insan gücüne ihtiyaç duyduğunu ve sadece tek yöne doğru hareket ettiğini gösterdi. Fakat Ukrayna’nın karşı taarruzu çok daha farklı. Biz 1960’ların ya da 1970’lerin taktiklerini kullanmıyoruz" dedi. 

Danışman, silah yardımlarının sürmesi gerektiğini belirterek "50, 60, 80 ya da daha fazla Çok Namlulu Roketatar Sistemi’ne (MLRS) ihtiyacımız var" diye konuştu. Ukrayna’nın elinde MLRS sistemlerinden şu anda yaklaşık 20 tane olduğu düşünülüyor. Bunlardan 16 tanesi ABD’nin gönderdiği HIMARS füzelerinden oluşuyor.

Podolyak, Batı’nın gönderdiği füze sistemleriyle Rusların ikmal hatlarını ve cephaneliklerini vurarak lojistik bir kaos yaratma planının başarıya ulaşacağına inandığını belirtti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU