Britanya Savunma Bakanlığı: Putin'in işgal planı Karadeniz'de suya düştü

Britanya, Karadeniz Filosu'nun "son derece savunmacı bir duruş" izlediğini açıkladı

Ukrayna füzeleriyle vurulan "Moskva" 14 Nisan 2022'de battı (AP)

Britanya Savunma Bakanlığı (MoD), Rusya'nın daha fazla Ukrayna toprağı ele geçirme girişiminin, Karadeniz üzerinde hakimiyet sağlayamaması nedeniyle "baltalandığını" açıkladı.

Kremlin, Ukrayna güçlerinin 14 Nisan'da gemisavar füzelerle vurduğu amiral gemisi Moskva'nın batması da dahil son aylarda deniz kuvvetlerinde çok sayıda aksama yaşadı.

MoD'ye göre Vladimir Putin'in kuvvetleri, aynı zamanda jetlerinin uçaklarının çoğunu kaybettikleri ve stratejik öneme sahip Yılan Adası'nın kontrolü artık ellerinde olmadığı için zorlanıyor. Bakanlık, Rus gemilerinin 2014'te Moskova'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım yarımadasına yakın durduğunu ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya hükümeti salı sabahı yayımladığı güncellemede, "Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun yüzey gemileri, devriyelerin genellikle Kırım kıyılarının görüş alanındaki sularla sınırlı olduğu son derece savunmacı bir duruş izlemeye devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Açıklamada, Rus gemilerinin Ukrayna'daki hedefleri uzun menzilli seyir füzeleriyle vurmaya devam etmelerine rağmen Karadeniz'de etkili bir kontrole sahip olmadıkları da belirtildi.

Sonuç olarak MoD, Odessa limanına yönelik bir Rus amfibi saldırısı tehdidinin "büyük ölçüde etkisiz hale getirildiğine" ve bunun Ukrayna askerlerine başka bir yerde savaşma imkanı sağladığına inanıyor.

Öte yandan Rusya'nın elinde bölgede bulunan, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya yakınlarında daha fazla çatışma çıktığı bildirildi. Her iki taraf da diğerini alanı çevreleyen mevzileri bombalayarak bölgenin güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.
 

Zaporijya nükleer santrali

Enerhodar kenti yakınlarındaki Zaporijya nükleer santrali civarında bir Rus askeri nöbet tutuyor (Reuters)


Birleşmiş Milletler'in nükleer teknoloji denetim organizasyonu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) güvenlik kontrolleri yapmak üzere tesise uzman gönderememesi, olası bir felaket endişesine yol açtı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski her gece yaptığı konuşmada pazartesi günü, uluslararası toplumun Rusya'dan gelen "nükleer şantajı" kabul etmemesi gerektiğini savunarak Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Rusya'nın eylemleri dolayısıyla bir felaket meydana gelirse, sonuçları şu an için sessiz kalanları vurabilir.

Dünya şimdi tek bir nükleer enerji santralini savunmak için güç ve kararlılık göstermezse bu, dünyanın kaybettiği anlamına gelecektir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU