Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı'dan olası grev tarihi: Sorunlar çözülmezse ekim sonu eczaneler kapanabilir

Çoğu eczanenin batma noktasına geldiğini ifade eden Taner Ercanlı, ekim sonunda yapılması planlanan büyük mitinge kadar eczacıların talepleri karşılanmazsa, kapanma yoluna gidebileceklerini söyledi

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, eylemlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiklerini ancak Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) bunu sürece yayma kararı almasıyla grevi ötelemek durumunda kaldıklarını da sözlerine ekledi / Fotoğraf: AA

Kârlılıkları düşmek bir yana, aylardır masraflarını dahi karşılamakta güçlük çeken eczacılar, Türkiye genelinde iş bırakmaya hazırlanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın davetiyle 54 Eczacı Odası ve merkez heyeti, 27 Temmuz'da görüşme gerçekleştirse de bu toplantıdan bir sonuç alınamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Talepleri karşılanmayan eczacılar, seslerini duyurabilmek için kendilerine grevden başka seçeneğin bırakılmadığını savundu.

"Sağlık Bakanı, topu maliyeye ve kurumlara attı" 

Eczacıları eyleme götüren süreci, olası grev tarihini ve talepleri, Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı'yla konuştuk.

Ercanlı, Fahrettin Koca'yla yaptıkları toplantıyı "taleplerden çok uzak" gördüklerini belirterek, "Sayın Bakan kendisinin çok da bir şey yapamayacağını ifade ederek, topu maliyeye ve kurumlara attı" dedi.

Bu nedenle eylem planları yapıldığını ifade eden Ercanlı, "eylemlilik süreci başladı" diyerek ekim ayı sonunda büyük bir miting planlandığını söyledi.

Eczacılar odaları olarak taleplerinin, eylemin daha erken tarihte gerçekleşmesi olduğunu aktaran Ercanlı, "Kısa sürede tamamlanıp eylemlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ettik ama Türk Eczacıları Birliği (TEB) sürece yayma kararı aldı. Sorunlar çözülmezse ekim sonu eczaneler kapanabilir" ifadelerini kullandı.

 

 

"Türkiye'de 40 binin üzerinde eczacı var, mevcut iktidarın bunu dikkate alması gerekli"

Ülkede 25 bin civarında eczane ve 40 binin üzerinde de eczacının bulunduğu bilgisini paylaşan Ercanlı, çalışanlar ve ailelerle birlikte ciddi bir sayıya ulaşıldığını belirterek, mevcut iktidarın bu durumu dikkate alması gerektiğini savundu.

Eczacıları grev sürecine getiren duruma ilişkin de yorum yapan Taner Ercanlı, "Ekonomi erimiş vaziyette. Kira artışları, elektrik, su gibi uygulamalar ve pahalılık, yaşamsal anlamda ayakta kalmaya olanak kılmıyor. Kamuda görev yapan meslektaşlarımız 7-8 bin TL maaş alıyor, emekli eczacılarımız 4-5 bin TL kazanıyor, açlık sınırının altında. Kamuda eczacılar bir bir istifa ediyor. Hekim, diş hekimi ile ilgili düzenleme yapılırken eczacılar dahil edilmiyor" eleştirisinde bulundu.

Eczanelerin batmamak için direndiğini, her iki eczaneden birinin kapatma noktasına geldiğini, sermayelerinin eridiğini ve kredi borcunun katlandığını dile getiren Ercanlı, kamuda çalışanlar ve emekli olanların da sıkıntıda olduğunu kaydetti.

"Kamuda 10 bine yakın eczacı çalışması gerekirken, bu sayı 3 bin 300"

Eczanelerdeki istihdam sorunu ve kadro problemi de en büyük sıkıntıların başında geliyor. Kamuda 10 bine yakın eczacı çalışması gerekirken, bu sayının 3 bin 300 olduğunu belirten Ercanlı, bir eczacının üç kişilik iş yaptığı yorumunda bulundu.

Ülkedeki eczacılık eğitiminin geldiği noktayı da eleştiren Ercanlı, "Bölüm sayısı 60'a ulaşmış ama ne yeterli akademisyenleri var ne de laboratuvarları. Yeterli sayıda akademisyeni olmayan eczacılık fakülteleri mi olur? Sağlıkla ilgili bir iş yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

"25'ten fazlasının dekanı eczacı değil" diyerek üniversitelere yönelik bir eleştiride daha bulunan Ercanlı, Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eczacılık Fakültesi'ne yerleştirilen öğrencilerin yetersiz şartlar nedeniyle Ankara'daki Gazi Üniversitesi'nde eğitim görecek olmasının absürtlüğüne vurgu yaptı.

3 maddede eczacıların talepleri

Eczacıların ekstra bir şey istemediğini, yalnızca hak talebinde bulunduğunu savunan Taner Ercanlı, pek çok sorunları bulunsa da üç ana maddenin çözülmesini beklediklerini belirtti:

"İlaç fiyat kararnamesinin bir an önce bareme göre olan eczacı karlılıklarının değiştirilmesi yani artırılarak eczacılara nefes aldırılması şart.

Üniversite puanlarına göre eczacılık bölümünün 100 bin barajından 50 bine çekilmesi gerekli.  Bu hata kabul etmeyecek, sağlıkla ilgili, çok kritik bir bölüm. Üniversitelerin Ar-ge merkezinin olması, kontenjanların azaltılması gerek.

Emekli eczacıların ve kamudakilerin özlük hakları verilmeli."

Son olarak Ercanlı, 54 Eczacı Odası ve Türk Eczacı Birliği'nin, kimi zaman fikir ayrılıkları yaşasa da konu meslekleri olunca, tek yürek bir halde tüm eylemleri firesiz şekilde sonuçlandıracaklarını da sözlerine ekledi.

 

eczane-AA.jpg
Özellikle yüksek enflasyon ve döviz kurunun artmasıyla dara düşen eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinin güncel koşullara göre düzenlenmesini talep ediyor. Akademik eğitimin "yetersizliği", kamuda kadro sorunu gibi problemler de öne çıkıyor / Fotoğraf: AA

 

Ne olmuştu?

Türkiye Eczacılar Birliği, 6 Haziran'da yaptığı açıklamada ülke çapında 28 bin 700 eczanenin yarısının kapanma noktasına geldiğini duyurmuştu.

Birlik, özellikle ilaç fiyat kararnamesinin günün koşullarına uygun ve gerçekçi şekilde düzenlenmesini talep etmişti.

Ancak uzun süredir eczanelerin ilaç tedariki ve yüksek maliyet konusundaki sıkıntılarının çözülmediğini ileri süren Türkiye Eczacılar Birliği ve Eczacılar Odası, 8 Temmuz'da yayımlanan ilaç fiyat kararnamesinin de "yetersiz" olduğunu ileri sürmüştü. Yüzde 25'lik fiyat artırımı ve ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL'ye kadar olan kısmı için eczacı kârının yüzde 25'ten yüzde 28'e çıkarılması da yeterli bulunmamıştı.

Eczacılar, yüksek enflasyon ve döviz kuru nedeniyle masraflarını bile karşılayamadıkları gerekçesiyle kapılarına kilit vurma tehlikesi yaşadıklarına dikkat çekmişti.

Ayakta kalmalarının güçleştiğini dile getiren eczacılar; fiyatların ve sistemin, eczacı ve halkın yararına uygun şekilde güncellenmesini talep etmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU