Şi, Çin Komünist Partisi'ne seslendi: "Hong Kong, Makao ve Tayvan'da halkın gönlünü ve aklını kazanın"

Pekin'in yeniden birleşmeye dair "uzun vadeli ve barışçıl bir yaklaşım" seçtiği yorumları yapılıyor

Çin Komünist Partisi kuruluşunun 100. yılını 2021'de kutlamıştı (AFP)

Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyelerine seslenen Devlet Başkanı Şi Cinping, "ulusal yenilenme" için Hong Kong, Makao ve Tayvan'daki halkların "gönlünün ve aklının kazanılmasını" istedi.

Şi, ÇKP'nin Birleşik Cephe Çalışma Birimi yetkililerine cumartesi yaptığı konuşmada bu bölgelerdeki "yurtsever güçlerin" ve destekçilerin kuvvetlendirilmesi için yenilikçi yollar bulunmasını da talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hong Kong ve Makao, Pekin yönetimi altında yarı özerk bir statüde varlığını sürdürüyor. Pekin, "tek Çin" ilkesi uyarınca Tayvan'ı kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Ancak Tayvan bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

Birleşik Cephe Çalışma Birimi ise ÇKP'nin yurtiçi ve yurtdışında komünist olmayan parti, örgüt ve bireylerle ilişki geliştirmekten sorumlu kolu. CNN International, Çin'in küresel erişim hedefleri sebebiyle birimin uluslararası arenada eleştirildiğini yazdı. Teşkilatın ayrıca etnik Çinlileri bir araya getirmeye ve muhalifleri susturmaya çalıştığı öne sürülüyor. Pekin ise bu iddiaları reddediyor.

Şi, yurtdışındaki "yurtsever güçleri" güçlendirmeleri gerektiğini söylerken Çin'i tanıyan ve kendileriyle dost olmak isteyen kişilerin artırılmasını istedi:

Çin kültürünün ve yabancı kültürlerin karşılıklı bir şekilde öğrenilmesini teşvik etmeliyiz.

Dünya genelinde köklü değişikliklerin meydana geldiğini savunan Çin lideri, "Birleşik Cephe milli egemenliği, güvenliği ve kalkınmadaki çıkarları korumada daha da önemli hale geliyor" dedi:

Birleşik Cephe, partinin düşmanı yenmesi, ülkeyi yönetmesi ve yenilenmesi için önemli bir sihirli silah. İnsanların gönüllerini ve akıllarını kazanmak için Hong Kong, Makao, Tayvan ve yurtdışında Birleşik Cephe Çalışma Birimi'nin rolünü geliştirmeliyiz.

Şi, yurtiçinde "ortaklık ve çeşitlilik arasında doğru dengeyi kurmak" için çalışmaları gerektiğini vurguladı. Yapılması gerekenler arasında "Çin milletinde güçlü bir topluluk duygusu" ve "dinleri Çin bağlamında" geliştirmek de yer aldı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Tayvan Çalışmaları Programı'nda görev yapan siyaset bilimci Wen-Ti Sung'a göre birimin Tayvan'daki önemine işaret edilmesi, Pekin'in yeniden birleşmeye dair "uzun vadeli ve barışçıl bir yaklaşım" seçtiğini gösterebilir.

Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde görev yapan Çin uzmanı Şie Maosong, Şi'nin konuşmasının ÇKP'nin etkisini korumak ve güçlendirmek için yeni yollar aradığını gösterdiğini savundu

 

Independent Türkçe, CNN International, SCMP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU