Pasifik Çöp Girdabı'nda "gizemli plastik eşyalar" bulundu

Okyanus Seferleri Enstitüsü, 96 tondan fazla çöp topladı

Gemi plastik toplamak için bu hafta tekrar yola çıkacak (Twitter/@oceancleanup)

Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde çöplerin bulunduğu alanda 45 gün boyunca temizlik yapan kargo gemisi, 26 Temmuz'da ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Sausalito'ya geldi.

Çevre örgütü Okyanus Seferleri Enstitüsü'nün 40 metrelik gemisi, 96 tondan fazla çöp topladı. Çöpler arasında "gizemli plastik eşyalar" olduğu açıklandı.
 


Pasifik Çöp Girdabı olarak da bilinen Büyük Pasifik Çöp Alanı adlı bölgede çıkarılan çöpler arasında balık ağı, plastik oyuncak, sandalye ve yoga matları gibi eşyalar vardı.

Çevrecilerin kafasını en çok karıştıran eşyalar, bazıları yıllardır sudaymış gibi görünen "gizemli plastik yüzen nesnelerdi."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin 6 metre genişliğinde ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde bir parça, geminin büyük bir kısmını kapladı. Parçanın 3,5 ton ağırlığında olduğunu tahmin ediliyor.

Geminin kaptanı Locky Maclean, plastiğin midyelerle kaplı büyük bir tombaza benzediğini ancak kimsenin aslında ne olduğunu bilmediğini belirtti.

2009'dan beri okyanus temizleme çalışmaları yapan enstitünün kurucusu Mary Crowley, balık ağlarının bir araya getirildiğinde zaman zaman 6 ton ağırlığa ulaşabildiğini söyledi.

Çöplerin deniz yaşamını tehdit ettiğini vurgulayan Crowley, "Mercan resifleri yok olabilir" dedi:

Okyanusu gerçekten bir çöp kovası gibi kullanıyoruz.

Okyanus Seferleri Enstitüsü, sulardaki çöpü belirleyip toplamak için GPS, güçlü dürbün, drone ve vinç gibi cihazlardan yararlanıyor. Toplanan plastikler geri dönüştürülüyor.

 

Independent Türkçe, San Francisco Chronicle, Marin Independent Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU