Günde 20 saat uyuyan 600 kiloluk mors Norveç'te gündem oldu

Tekneleri batıran Freya, adını İskandinav mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrısından alıyor

Freya günün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor (AFP)

Norveç'te genç bir dişi mors, teknelerin üzerine tırmanıp güneşin tadını çıkarıyor. Freya adlı 600 kilogramlık hayvan şimdiye kadar birkaç küçük tekne ve şişme botu batırdı.

Daha önce Danimarka, Almanya, Hollanda ve İskoçya'da görülen Freya, adını İskandinav mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrısından alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Freya, Norveç'te ilk kez haziranda ülkenin güneyindeki Kragero köyünde görülürken, 17 Temmuz'dan beri başkent Oslo'nun sularında vakit geçiriyor.

Normal şartlarda Arktik'te yaşayan yaratığın varlığı halk arasında merak uyandırdı ve yerel basına konu oldu.

Freya bir ördeği kovalarken ve bir kuğuya saldırırken görüntülense de genellikle teknelerin üzerinde uyukluyor. Denizaygırı olarak da bilinen bu hayvanlar günde 20 saate kadar uyuyabiliyor.
 

Freya
Morsların nesli tükenme tehdidi altında (AFP)


Morsun varlığından endişe duyanlar da var. Örneğin bir kanocu, hayvanın kendisine yaklaştığı anları "korkutucu bir karşılaşma" diye niteledi.

Norveçli yetkililer Freya'yı başka bir yere taşımayı ve ona hatta ötanazi yapmayı bile düşünseler de en sonunda hayvanı rahat bırakmaya karar verdi.

Norveç Balıkçılık Müdürlüğü tarafından dün yapılan açıklamada, hayvanın durumunun iyi olduğu bildirildi. Halkın, hayvanla aralarındaki mesafeyi koruması tavsiye edildi:

Normalde güvenli mesafeyi koruduğunuz sürece bir mors insanlar için tehlike oluşturmaz. Bu hayvanlar insanlar tarafından rahatsız edilirse ve ihtiyaç duyduğu uykuyu alamazsa kendini tehdit altında hissedip saldırabilir. Dinlenirken sanıldığı kadar yavaş ve sakar değil.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU