Yazarlar, romanlarını daha hızlı bitirmek için yapay zeka kullanmaya başladı

"Bu benim hikayem, benim karakterlerim, benim dünyam. Onu ben buldum. Peki ya bunları bir bilgisayar yazdıysa?"

GPT-3 daha önce akademik makale ve köşe yazısı yazarak dikkat çekmişti (Reuters)

Yapay zeka teknolojisindeki atılım edebiyat dünyasını da etkilemeye başladı.

Amazon'un Kindle Direct Publishing adlı e-kitap platformunda genç okurlar için belirli aralıklarla fantastik romanlar yayımlayan bir yazar, bu kez işini yetiştirebilmek için yapay zeka tabanlı dil programına başvurdu.

Leanne Leeds takma adını kullanan Jennifer Lepp, bir cadı dedektif hakkındaki serisinin son romanının yüzde 80’inini mart ortasında bitirdiğinde, çalışma planının çok gerisinde kaldığını fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rekabetin fazla olduğu e-kitap yayıncılığında okurlara düzenli olarak metin sunmak çok önemli olduğu için Leeds de başka çareler aramaya başladı.

Yazar böylece yapay zeka firması Open AI’ın GPT-3 dil modeli üzerine inşa edilmiş Sudowrite adlı yapay zeka programıyla tanıştı.

Amit Gupta ve James Yu adlı iki araştırmacı tarafından geliştirilen programda kullanıcılar, yazdıklarını bir arayüze yüklüyor. Bunun ardından program, çeşitli kelimeler seçerek metni yeniden yazmaya başlıyor ya da olay örgüsünün devamı için önerilerde bulunuyor.

Biraz kurcaladıktan sonra programı nasıl yönlendireceğini anlayan Lepp, süreci kehanete benzetti. Yazar, sonunda elde ettiği metni düzenlemek ve revize etmek zorunda kalsa da iş yükünün önemli ölçüde hafiflettiğini fark etti. 

The Verge'e konuşan Lepp, "Bu benim hikayem, benim karakterlerim, benim dünyam. Onu ben buldum" ifadelerini kullandı:

Peki ya bunları bir bilgisayar yazdıysa?

Birleşik Krallık merkezli Bağımsız Yazarlar Birliği'nin kurucusu Orna Ross, Lepp gibi yapay zekadan yararlanan yazarları desteklediğini ifade etti.

Ross, "Bir aracı kullanmak, yazı ortağına sahip olmak gibi" diye konuştu:

Her türlü öneriyi ortaya atan, asla yorulmayan, her zaman orada duran çılgın bir ortak. Ve sahip olduğum bu ilişkide sorumlu kişi kesinlikle benim.

BYapay zekanın en büyük savunucularından, bağımsız romancı Joanna Penn de atölyesinin ilk gününde öğrencilerine şöyle söylediğini aktardı:

Zaten yapay zeka destekli bir yazarsınız. Amazon'u alışveriş yapmak için kullanmıyor musunuz? Google'ı araştırma için kullanmıyor musunuz?

 

Independent Türkçe, The Verge, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU