James Webb Uzay Teleskobu bilinen evrendeki en eski galaksiyi buldu

GLASS-z13 sadece 300 milyon yaşında ve bilim insanları James Webb'in daha da eski yıldız kümelerini bulabileceğine inanıyor

(NASA)

James Webb Uzay Teleskobu evrendeki bilinen en eski galaksiyi buldu.

GLASS-z13 adı verilen yıldız topluluğu, Büyük Patlama'dan sadece 300 milyon yıl sonrasına dayanıyor. Bu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve GN-Z11 olarak bilinen daha önceki en eski galaksinin yaşıyla 100 milyon yıl fark olduğu anlamına geliyor.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden araştırmacılar da GLASS-z11 adı verilen ikinci bir yıldız kümesi keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her iki galaksi de 1 milyar güneşe eşdeğer kütleye sahip. Ekip, bu kütlenin 500 milyon yaşındaki bir galaksiden bekleyecekleri bir şey olduğunu öne sürüyor. Bu da yıldızların bilim insanlarının düşündüğünden bile daha erken oluştuğuna işaret edebilir.

Ayrıca bu galaksiler 100 bin ışık yılı çapındaki kendi Samanyolu'muza kıyasla nispeten küçükler: GLASS-z13 yaklaşık 1600 ışık yılı, GLASS-z11 ise 2 bin 300 ışık yılı genişliğinde.

Üniversitenin astronomi bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Rohan Naidu, New Scientist'e "Son derece uzak galaksiler için çok ikna edici iki aday bulduk" diye konuştu.

Eğer bu galaksiler düşündüğümüz uzaklıktaysa, evren bu noktada sadece birkaç yüz milyon yaşında.

James Webb Uzay Teleskobu daha da uzağa bakıp sadece 200 milyon yıllık galaksileri keşfedebilecek ve araştırmacıların internette yayımlanan bulgularında söylediği gibi bu, "JWST'nin evrenin şafağının haritasını çıkarma görevini yerine getirmede hayati bir adım" olabilir.

Bu yeni galaksinin yanı sıra James Webb Uzay Teleskobu, Noel'de fırlatılmasından bu yana Karina ve Southern Wheel bulutsularının fotoğrafları, Stephan Beşlisi olarak bilinen bir galaksi topluluğu ve WASP-96b ötegezegeninden bir ışık spektrumu da dahil çok sayıda başka gözlem yaptı.

NASA, yakın zamanda Jüpiter'in ve uyduları Europa, Thebe ve Metis'in teleskopla çekilen ilk fotoğraflarını da yayımladı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU