Zaho'daki olayda fail aranıyor… Bağdat, Ankara'yı suçlarken Türkiye "yapmadık" diyor

IKB'nin Zaho ilçesinde gerçekleşen havan topu saldırısında 9 kişi öldü, 26 kişi de yaralandı. Irak yönetimi Türkiye'yi suçluyor. Türkiye ise saldırının terör örgütlerince yapılmış olabileceğini savunarak suçlamaları reddediyor

Zaho’daki olayda fail aranıyor / Fotoğraf: Reuters

Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Duhok kentine bağlı Zaho ilçe sınırları içerisinde yer alan Perex köyüne dün bir saldırı düzenlendi.

Havan topuyla gerçekleşen saldırıda 9 kişi öldü ve 26 kişi de yaralandı. 

Edinilen bilgilere göre bölgedeki hastanelere kaldırılan yaralılardan 5'inin durumu da kritik. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın duyulmasının ardından birçok kentte protesto gösterileri yapıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ve IKB'deki yetkililer saldırıyı kınadı.

Irak Bakanlar Kurulu, Kazımi'nin talimatı üzerine, ülke genelinde 21 Temmuz 2022 tarihinde bir günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

"Türkiye, Irak halkından özür dilemeli"

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapıldığını iddia etti.

Türkiye'ye askeri operasyonları durdurma çağrısında bulunan Hüseyin, "Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Bağdat yönetimi Türkiye'yi suçlarken, Ankara ise sivillere yönelik herhangi bir saldırı yapmadıkları açıklamasında bulundu.

 

Zaho'daki olayda 9 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı
Zaho'daki olayda 9 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı / Fotoğraf: Reuters

 

"Sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin sivillere yönelik saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünyanın bildiğini belirterek devamında şunları kaydetti:

"Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz ve dün bu haberler gelir gelmez tabii ilgili kurumlarımızda da hemen istişareler yaptık, bilgi paylaşımları yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır."

Suçlama ve açıklamaların arka arkaya geldiği olayla ilgili fail ise aranıyor. 9 kişinin ölümüyle çok sayıda sivilin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kim yaptı? 

"Olayın gerçekleştiği yer turistik bölge"

Independent Türkçe'ye konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Duhok Milletvekili Chiya Sherif (Çiya Şerif), saldırının Türkiye tarafından yapıldığını belirtti.

Saldırının gerçekleştiği bölgenin turistik bir bölge olduğunu ve günlük ortalama 2 bin civarında turistin ziyaret ettiğini kaydeden Sherif, "Bazı günler 300'den fazla otobüsün Perex, Şeranş ve Qesrok bölgesine gittiği oluyor" ifadelerini kullandı. 

 

Chiya Sherif
Chiya Sherif / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bölgeye düşen havan toplarının ilk olmadığını daha önce de birçok defa benzeri olay yaşandığını aktaran Sherif, "Orayı çok iyi biliyorum, çünkü olayın gerçekleştiği yer köyümüze çok yakın, 150-200 metre ancak var" diye konuştu.

"Türkiye tarafından yapıldı"

Havan topu saldırısının Türkiye tarafından yapıldığını savunan Sherif, "Bunu sadece ben değil hem görgü tanıkları hem de başbakan ve dışişleri bakanları da bunu söylüyor" ifadelerine yer verdi.

Bölgeye toplamda 4 havan topunun düştüğü ifade eden Sherif, "Şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır olduğu için maalesef ölü sayısı artabilir" bilgisini paylaştı.

"Uluslararası toplum olaya el atsın"

Aralarında çocuklarında olduğu ve hayatını kaybeden insanların hepsinin Irak'ın Bağdat ve Basra kentinden gelen Arap turistler olduğunu dile getiren Sherif, devamında şunları kaydetti:

"Bu ilk değil, belki son da olmayacak ama yeter. Zaho çok kötü bir gün geçirdi. Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırıyı her kim gerçekleştirdiyse şiddetle kınıyoruz. Yeter, daha ne kadar bu saldırı ve çatışma devam edecek. Uluslararası toplumdan olaya el atmasını istiyoruz."

 

Zaho'daki olayda 9 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı
Zaho'daki olayda 9 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı / Fotoğraf: AFP

 

"Perex köyü bir ay içerisinde 3 defa bombalandı"

Zaho Kaymakamı Muşir Beşir de saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirdiğini söyledi.

Olayın ardından sağlık ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini ve gerekli müdahalenin yapıldığını kaydeden Beşir, "Yaralılar için tüm önlemler alındı" dedi.

Sınır bölgelerinin sık sık bombalandığını dile getiren Beşir, "Bu defa köy merkezi hedef alındı. Perex köyü bir ay içerisinde 3 defa bombalara maruz kaldı" şeklinde konuştu.

"Türkiye zor zamanlarda Iraklıların yanında olmuştur"

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf ise Zaho'daki olaydan üzüntü duyduklarını belirterek, ölenlere rahmet yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Türkiye'nin en zor şartlarda bile Irak halkının yanında olduğunu ifade eden Bakan Maruf, "Türkiye ve Irak ilişkileri her zaman ve her dönemde önemli olmuştur. Terör örgütlerinin amacı tehdit oluşturma, siyasi, güvenlik, istikrar ve taraflar arasındaki ilişkiyi bozmaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU