Rage Against the Machine'den Kanada'da yerli halklara yapılanlara protesto

Grup sahnede "Freedom" adlı şarkıyı seslendirirken yerli halklara yönelik polis şiddetini konu alan mesajlar yayımladı

(Reuters)

Rage Against the Machine, Ottawa'da düzenlenen bu yılki Bluesfest'teki performansları sırasında Kanada'daki yerli halklara karşı adaletsizliklere dikkat çekti.

Zack de la Rocha, Tom Morello, Tim Commerford ve Brad Wilk'ten oluşan Amerikalı rock grubu, 10 yıldan uzun süre sonra ikinci Kanada konserini verdi.

Grup "Freedom" (Özgürlük) adlı popüler parçasını seslendirirken arka plandaki devasa siyah perdede şöyle yazıyordu:

Kanada'da yerli bir kişinin bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesi, beyaz bir kişiye göre 10 kattan daha fazla olası.

Kanada'da yerli kadınların ve kız çocuklarının öldürülme veya kaybolma olasılığı beyaz kadınlara göre 16 kat daha fazla.

Kanada, yerli çocukların nesillerdir zorla yerleştirildiği eski kilise okulları ve kurumlarında, geçen yıl isimsiz mezarlarda yüzlerce insan kalıntısının bulunmasının getirdiği korkunç keşifle yüzleşiyor.

19. yüzyıldan 1970'lere kadar 150 binden fazla yerli çocuk, Kanada toplumuna asimile edilmeleri amacıyla devlet tarafından finanse edilen Hıristiyan yatılı okullarına zorla alındı.
 


Binlerce çocuk hastalık ve diğer nedenlerden öldü, birçoğu ailelerine geri dönmedi.

Kanada hükümeti, okullarda fiziksel ve cinsel istismarın yaygın olduğunu, öğrencilerin ana dillerini konuştukları için dövüldüğünü kabul etti.

Rage Against the Machine daha önce de adaletsizliklere karşı çağrı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, 11 yıl sonra ilk kez sahneye çıktığında Roe-Wade davası hakkındaki son karara karşı çıktı.

Bu ay ABD'nin Wisconsin eyaletindeki East Troy köyündeki Alpine Valley Müzik Sahnesi'nde sahne alan grup, arkalarındaki ekranda ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe-Wade davasını bozma kararına yönelik siyaset içerikli mesajlar yayımladı.

Metinde, "Dünyada ulusal düzeyde herhangi bir ücretli ebeveyn izni garantisi olmayan tek zengin ülkede zorla doğum" ifadesi yer alıyordu.

Konserin videolarıyla doğrulanan mesajların devamında, "Doğum yapan siyahların doğum yapan beyazlardan doğum kaynaklı ölümden iki ila üç kat daha fazla mustarip olduğu bir ülkede zorla doğum" ifadelerine yer verildi.

"Silah şiddetinin çocuklar ve ergenler arasında bir numaralı ölüm nedeni olduğu bir ülkede zorla doğum" diye devam eden mesajlar, büyük harflerle yazılan "Yüksek Mahkemeyi Aldır" metniyle sona erdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU