Irak'ta su krizi: Türkiye'den Fırat ve Dicle konusunda talepte bulunuldu

Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Hakim el-Zamili hem Ankara hem de Tahran'ı ekonomik ilişkileri kesmekle tehdit etmişti

Irak su rezervinin geçen yıla göre yüzde 60 azaldığını duyurmuştu (Reuters)

Irak, Türkiye'den Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin artırılmasını istedi.

Bağdat'tan dün yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu ve Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Raşid Hamdani'nin videokonferans yöntemiyle görüştüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her iki nehir de Türkiye ve İran'dan Irak'a akarken, ülkenin su ihtiyacının büyük kısmı buralardan sağlanıyor. Irak, iki ülkede inşa edilen barajlar sebebiyle su sıkıntısı çektiğini öne sürüyor.

Su kaynakları, Bağdat'la Ankara arasında gerilime neden oluyor.

Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Hakim el-Zamili geçen ay, su seviyelerinin düşmesi sebebiyle hem Ankara hem de Tahran'ı ekonomik ilişkileri kesmekle tehdit etmişti.

Salı attığı tweet'lerde Iraklıların su kaynaklarını israf ettiğini söyleyen Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney ise sulama sistemlerinin yenilenmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğini savunmuştu.

Irak'tan yapılan açıklamada Hamdani'nin, ülkesindeki su kıtlığının üstesinden gelmek için salınan su miktarının gözden geçirilmesini talep ettiği kaydedildi. Eroğlu ise "Türkiye'nin mevcut su rezervine göre" bırakılan suyun artırılması talebini gerekli makamlara ileteceğini söyledi.

Taraflar, Irak'tan gelecek görevlilerin Türkiye'deki barajların rezervlerini ölçmesinde mutabık kaldı.

Kuraklıkla mücadele eden Irak, Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliğine karşı en savunmasız 5. ülke olarak kabul ediliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU