Batı yaptırımları plastik cerrahiyi de vurdu: Rusya'da botoks ve meme implantı kıtlığı

Plastik cerrah Evgeni Dobreikin, meme implantlarına Rusya bayrağı koyuyor

Rusya'da 2020'de 621 bin 600 estetik operasyon yapıldı. (AFP)

Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya'da plastik cerrahi sektörü de yara aldı.

AFP bugün geçtiği haberde, büyük oranda ABD ve Almanya gibi ülkelerden ithal edilen botoks ve meme implantı gibi ürünlerin tedarikinin yaptırımlar yüzünden giderek zorlaştığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Rusya'da kadınların estetik ameliyatlara ilgi duyduğu belirtildi. Zira Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin verilerine göre ülke, bir yılda gerçekleştirilen estetik operasyon sayısında 9. sırada.

Danışmanlık şirketi Amiko, estetikle ilgili ilaç sektörünün değerinin 2021'de, bir önceki yıla oranla yüzde 2 artışla 969 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Ancak Moskova'nın 24 Şubat'ta açtığı savaşın ardından uygulanan yaptırımlar, meme implantı ithalatını hedef almasa da lojistik gibi süreçlerde yaşanan sıkıntılar, Rusya'daki plastik cerrahi sektörünü etkiledi.

Örneğin ABD merkezli botoks üreticisi AbbVie, Ukrayna'daki "trajik olaylar" sebebiyle Rusya pazarından çekildi.

Rusya'daki meme implantlarının hepsinin ithal olduğu düşünülüyor. Yüzde 60'ının ABD'den, yüzde 13'ünün Almanya'dan geldiği öngörülüyor.

Ulusal Estetik Tıp Klinikleri Derneği'nin kurucularından Yuliya Frangulova, AbbVie'nin kararının sonucunda botoks stoklarının eridiğini açıkladı:

Bu durum, referans ürünü kullanmaya alışmış klinik yöneticilerinin endişelenmesine yol açıyor.

Plastik cerrah Evgeni Dobreikin, implant fiyatlarının savaşın ardından yüzde 20 arttığını belirtti.

"Birkaç ay içinde tıbbi malzeme sıkıntısı ciddileşecek"

St. Petersburg'daki Grandmed Güzellik Kliniği'nin yöneticilerinden Oksana Vlasova, hasta, doktor ve tedarikçilerin martta paniğe kapıldığını kaydetti:

Talep patladı ve botoks stokları boşaldı.

Nisan ve mayısta da botoks ithalatının sıfıra indiği görüldü. Uzmanlar, tedarikin yazın sonuna doğru devam etmesini umuyor.

Öte yandan yerel üretici eksikliği sebebiyle de meme implantı bulmak gittikçe zorlaşıyor.

Hasta Avukatları Birliği Başkanı Aleksandr Saversky, ucuz ama tehlikeli olabilecek ürünlerin yakında kliniklerde kullanılmaya başlamasından korktuğunu vurguladı:

Sorunlar yakında sağlık sektörünün geri kalanı için geçerli olacak. Rusya'daki tıbbi malzemelerin yüzde 80'i yurtdışından ithal ediliyor. Birkaç ay içinde tıbbi malzeme sıkıntısı ciddileşecek.

Enflasyondaki artış ve belirsiz gelecek yüzünden Rusların kemerlerini sıkmaya başlaması, güzellik uzmanları için sorun haline geldi.

Grandmed Güzellik Kliniği'nden Vlasova, gelenlerin sayısının azaldığını söyledi.

Rusya bayrağı taşıyan meme implantı projesi geliştirildi

Plastik Cerrah Dobreikin ise savaşın ardından vatansever temalarla Rusları cezbetmeyi istiyor. Dobreikin, saydam yerine Rusya bayrağı veya askeri kıyafetlerin renginde olan meme implantı fikrini ortaya attı. Projeyle dalga geçilmemesi için de uyardı:

Belki de vatansever implantlarımıza karşı olanlar ülkemize de karşıdır.

Projeyi beğenen 28 yaşındaki Nastella Sokolova, "Bu benim vatanımı savunma yöntemim" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU