Ahtapot gizemi: Bir balıkçı "24 saatte 150 ahtapot yakaladım" dedi

Cornwalllu balıkçı, her yıl yakaladığı bir veya iki ahtapota kıyasla, bir günde 150 ahtapot yakaladığını bildirdi

Haziran 2022'de Lizard Yarımadası'nda görülen bir bayağı ahtapot (Shannon Moran)

Birleşik Krallık'taki Cornwall'un güney kıyısında balıkçılar, dalgıçlar ve şnorkelle yüzenler, ahtapot sayısında bir fırlama gördüklerini bildirdi. Söz konusu durum çevrecileri bunun nadir görülen bir nüfus patlamasının kanıtı olabileceğini söylemeye sevk etti.

Cornwall Yaban Hayatı Vakfı'na göre dalgıçlar Cornwall sularında, özellikle de Lizard Yarımadası etrafındaki bayağı ahtapot sayısında artış olduğunu bildirdi.

Aynı zamanda yerel balıkçılar ıstakoz ve mürekkepbalığı tuzaklarında çok sayıda ahtapot yakaladıklarını söylerken, Mevagissey'den bir balıkçı yılda genellikle bir veya iki kereye kıyasla bir günde 150 ahtapot yakaladığını bildirdi.
 

ahtapot
Bayağı ahtapotun büyük gövdesi (Shannon Moran)


Cornwall Vahşi Yaşam Vakfı'ndan bir deniz koruma yetkilisi Matt Slater, görülmeleri duyurduğu açıklamasında, "Dalgıçlarımızdan mesajlar almaya başladığımda gerçekten heyecanlandım. Sadece bu çarpıcı hayvanların görülmeleri çok nadir ve seyrek olduğu için değil, aynı zamanda birkaç ahtapotu tek dalışta gördükleri için" dedi.

"Okyanuslarımızdaki en zeki hayvanlardan biri olan ahtapotlar inanılmaz ve alışılmışın dışında canlılar. Yerel sularımızda bir nüfus patlamasına tanıklık etmek inanılmaz olur" diye ekledi.

Bayağı ahtapot Birleşik Krallık sularında nadiren bulunur ve vakıf tarafından sadece yılda ortalama iki kez kaydedilir. Poşet gibi yumuşak bir vücuda ve sıra sıra vantuzları olan sekiz uzun kola sahip, son derece zeki canlılardır. Vahşi Yaşam Vakfı'na göre genellikle yengeçlerle beslenirler ve tespit edilmemek adına çevreleriyle daha uyumlu hale gelmek için renk değiştirebilirler.

Vakfa göre ahtapotlarda nüfus patlaması nadir görülse de duyulmamış değildir. İngiltere'deki son patlama, ahtapotların Lands End'den Sussex'e kadar güney sahili boyunca görüldüğü 1948'de yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakıf, ondan önce kaydedilen son nüfus patlamasının 1899'da görüldüğünü bildiriyor.

Slater, şu anda artan görülmelerin tek seferlik istisnai bir fırlama olup olmadığının veya ahtapot nüfusunun sürekli yükselişte olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Cornwall Vahşi Yaşam Vakfı ahtapot popülasyonlarının onlarca yıldır dalgalandığını belirtti. 

Hızlı artışın sebebi henüz bilinmese de vakıf, dişi ahtapotların 50 bin ila 100 bin yumurta bıraktığını, genelde bu yumurtaların çoğunun öldüğünü fakat şartlar iyiyse önemli miktarının hayatta kalıp bir nüfus patlamasına yol açabileceğini söylüyor.

Vakıf, deniz suyu sıcaklıklarının artmasının da halihazırda yüksek olan büyüme hızını artırabileceğini fakat bu konuda kesin bir şey söyleyecek kadar yeterli araştırma yapılmadığını ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU