İnsanlığın Beşiği'ndeki hominin fosilleri çok daha eski çıktı

İnsanın en eski atalarından Australopithecus kalıntıları uzaydan gelen enerjik parçacıklarla incelendi

Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade ediyor (Wikimedia Commons)

Güney Afrika'da "İnsanlığın Beşiği" diye bilinen fosil bölgesindeki bazı kalıntıların düşünüldüğünden 1 milyon yıl daha eski olduğu keşfedildi.

Bu bölgeye İnsanlığın Beşiği adının verilmesinin nedeni insanın atalarına ait kalıntıların da aralarında yer aldığı çok sayıda fosile ev sahipliği yapması.

Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan yeni keşfin arkasındaki ekip, bölgedeki Sterkfontein Mağaraların’dan alınan kemikleri analiz etmek için "kozmojenik nüklid tarihleme" adı verilen yeni bir yönteme başvurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzaydan gelen enerjik parçacıklar veya kozmik ışınların kullanılmasını içeren tarihleme çalışmasında kozmik ışınların kayalara çarpmasıyla ortaya çıkan alüminyum ve berilyum gibi elementler, kalıntıların yaşını belirlemek için kullanıldı.

Çalışmanın sonucunda Latince adı Australopithecus olan eski hominin (insansı maymun) cinsine ait bazı fosillerin 3,6 milyon yıl öncesine kadar uzandığı keşfedildi.

Australopithecus, sonunda Homo sapiens'i ortaya çıkaran ilk homininlerden oluşan bir aileydi. Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade etti.

Purdue Üniversitesi'nde dünya, atmosfer ve gezegen bilimleri profesörü Darryl Granger liderliğindeki araştırmacılar, "Güney Afrika'da, Sterkfontein'deki en zengin hominin yatağından alınan Australopithecus fosilleri, daha önce tartışıldığından çok daha eski" diye yazdı.

Yerleşik düşüncelere meydan okuyor

Keşif, Australopithecus'un tarihçesini yeniden şekillendiriyor ve insan evrimine yönelik yerleşik düşüncelere de meydan okuyor.

Zira bulgular, Sterkfontein bireylerinin insanın en eski atalarından biri olan ünlü "Lucy" fosilini içeren Australopithecus afarensis türüyle çağdaş olduğunu gösteriyor.

Öte yandan önceden bilim camiasında bu mağara sakinlerinin A. afarensis'ten türediği fikri kabul görüyordu.

Araştırma makalesinde, "İki türün çağdaş olması, insanın evrimsel sürecinin başlarında daha karmaşık bir soy ağacının hüküm sürdüğünü gösteriyor" ifadeleri yer aldı.

Lucy’nin yaklaşık olarak 3,2 milyon yıl önce şu anda Etiyopya diye bilinen topraklarda dolaştığı biliniyor. Yeni çalışma da Australopithecus'un hemen hemen aynı dönemde Afrika’da dolaştığını gösteriyor.

Granger, bu gerçeğin Sterkfontein bireylerinin Australopithecus afarensis'ten geldiği teorisini çürüttüğünü vurguluyor:

Bir yerlerde daha eski bir ortak ata olmalı.

1974'te keşfedilen Lucy, adını The Beatles'ın "Lucy in the Sky with Diamonds" şarkısından almıştı. Lucy’nin fosilleri bugün Etiyopya Ulusal Müzesi'nde tutuluyor.

 

Independent Türkçe, VICE, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU