Uluslararası Yüzme Federasyonu transların kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı

Tartışmaların odağındaki trans yüzücü Lia Thomas da kadın yarışmalarından men edilmiş oldu

Karar, Lia Thomas'ın Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar kategorisinde yarışamayacağı anlamına geliyor (Reuters)

Uluslararası Yüzme Federasyonu (Fédération internationale de natation-FINA) trans sporcuların kadınlar kategorisinde yarışmasına kısıtlama getirdi. 

Dün yapılan oylamada yalnızca 12 yaşından önce cinsiyet değiştirmiş yüzücülerin kadın yarışmalarına katılabilmesi kararı alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li trans yüzücü Lia Thomas'ın son dönemdeki yarışmalardaki başarısı tartışma yaratmıştı.

2019'da cinsiyet değiştirmek için hormon tedavisi gören ve daha sonra trans kadın olarak yüzme müsabakalarına katılan Thomas, ABD'deki en prestijli 8 vakıf üniversitesinin yer aldığı Sarmaşık Ligi'nin (Ivy Leauge) yarışlarında üç yıl boyunca Pensilvanya Üniversitesi'nin erkek yüzme takımında yarışırken ciddi bir başarı elde edememişti. Fakat şubatta trans kadın olarak kadınlar yüzme takımından Sarmaşık Ligi müsabakalarına katıldığında altın madalya kazanmıştı.

Thomas, Ulusal Kolej Atletizm Birliği'nde (NCAA) şampiyonluk kazanan ve trans olduğunu beyan eden ilk sporcu da olmuştu.

Üyelerin yüzde 71,5'inin lehte oy kullandığı karara göre ergenliğini cinsiyet geçiş sürecinin dışında geçiren trans bireyler kadınlar kategorisinde yarışamayacak.

FINA ayrıca trans sporcuların yarışmaları için yeni bir kategori oluşturulması adına çalışma grubu kurulma kararı verdi.

FINA Başkanı Hüseyin El Musallam, "Sporcularımızın yarışma haklarını korumalıyız ancak yarışmalarımızda, özellikle FINA yarışmalarında kadınlar kategorisi başta olmak üzere, rekabetçi adaleti de korumalıyız" dedi. 

"Her sporcuyu memnuniyetle karşıladıklarını" söyleyen El Musallam şöyle konuştu:

Açık bir kategorinin oluşturulması, herkesin elit düzeyde rekabet etme fırsatına sahip olduğu anlamına gelecektir. Bu daha önce yapılmadı, bu yüzden FINA'nın öncülük etmesi gerekecek.

ABD'deki Temple Üniversitesi Hastaneleri'ndeki Cinsiyet Olumlama Cerrahisi Merkezi'nin eş direktörü Dr. Alireza Hamidian Jahromi, 12 yaş kararının keyfi olduğunu savundu.

Jahromi, "Bu 12 nereden geldi? Bu, herkesin ergenlikten geçmesi gereken belirli bir yaş mı, çünkü durum böyle olmayabilir. Ergenlik yaşı kişiden kişiye değişir" diye konuştu.

Britanyalı eski yüzücü Sharron Davies ise karara destek verdi:

FINA ve FINA Başkanı sporcular ve kadınlar için adil sporu savunduğu için, sporumla ne kadar gurur duyduğumu anlatamam. Yüzmek her zaman herkesi hoş karşılayacaktır ancak adalet sporun temel taşıdır.

Davies, 2019'da yaptığı açıklamada trans atletlerin, kadın sporcularla yarışmasına izin verilmesinin "kadın branşlarına zarar verebileceğini" söylemişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Euronews Türkçe, Gazete Oksijen

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU