ABD'de ilk: Apple mağazası çalışanları sendikaya katılma kararı aldı

Sendikalaşma faaliyetleri Silikon Vadisi’nde hızla ilerliyor

Apple mağazası çalışanları daha önce de sendikalaşma girişiminde bulunmuş ama bu girişimler nihayete ermemişti (AFP)

ABD’deki bir Apple mağazasında işçiler sendikaya katılma yönünde oy kullandı ve teknoloji devinin ABD’de sendikalaşan ilk perakende satış çalışanları oldu.

Maryland eyaletinin Towson bölgesindeki mağazada toplam 110 çalışan, cumartesi günü, Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Birliği'ne (IAM) oy çokluğuyla katılma kararı aldı. Çalışanların 65'i sendikaya katılmayı desteklerken, 33'üyse karşı oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mağaza çalışanları ilk olarak, ücretler, çalışma saatleri ve güvenlik önlemlerine yönelik kararlarda söz hakkı talep ediyor.

Söz konusu oylama, AppleCORE (Organize Perakende Çalışanları Koalisyonu) adı altında bir araya gelen bir grup çalışanın sendikalaşma kampanyasının parçası.

AppleCORE’un Twitter hesabından paylaşılan gönderide, "Başardık Towson! Sendika oylamamızı kazandık! Çok çalışan ve destek veren herkese teşekkürler! Şimdi kutluyoruz... Yarın örgütlenmeye devam ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

ABD'de sendikalaşma çabaları hız kazanıyor

IAM Uluslararası Başkanı Robert Martinez Jr. işçilerin "cesaretini" selamladı.

"Tüm gözleri bu seçimde olan ülke çapında binlerce Apple çalışanı için büyük bir fedakarlık yaptılar" diyen Martinez Jr., sözlerini şöyle sürdürdü:

Apple CEO'su Tim Cook'tan seçim sonuçlarına saygı duymasını ve Towson'daki IAM CORE Apple çalışanları için ilk sözleşmeyi hızlandırmasını istiyorum.

Martinez Jr. ayrıca, "Bu zafer, ülke genelinde Apple mağazalarında ve farklı sektörlerde sendikalara yönelik artan talebi gösteriyor" diye ekledi.

Söz konusu oylama, Amazon ve Starbucks dahil olmak üzere ABD'deki en büyük şirketlerde sendikalaşma çabalarının zemin kazanmasıyla gerçekleşti.

Amazon işçileri nisan ayında şirkete sendikayı kabul ettirmiş, ilk kez geçen yıl sendikalaşan Starbucks’ta ise sendikalaşma mağaza mağaza yayılmaya başlamıştı.

Candy Crush ve Call of Duty gibi ünlü oyunları tasarlayan Activision çalışanları da mayıs ayında sendikaya katılmıştı. Bu, ABD'deki oyun devleri arasında bir ilkti.

Öte yandan geçen ay, Atlanta'daki Apple işçileri, yıldırma çabasıyla karşı karşıya kaldıklarını iddia ederek sendikalı olma taleplerini geri çekmişti.

Apple’dan henüz son oylamaya yönelik açıklama gelmedi.

 

Independent Türkçe, AFP, DW

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU