Çimentocular alternatif arayışında: Enerjinin üretim maliyetindeki payı yüzde 90'lara çıktı

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, toplam maliyet içinde enerji payının yüzde 90’lara ulaşması üzerine sektörün alternatif çözümlerin peşine düştüğünü belirtti

Fotoğraf: Reuters

Çimento sektörünün öncelikli konuları arasında hammadde ve enerji arz güvenliği, sürdürülebilirlik, enerji ve kaynak verimliliği yer alıyor. Son dönemde küresel düzeyde yaşanan enerji fiyat artışlarının ve Rusya-Ukrayna gerilimi ardından yaşanan tedarik sorunları nedeniyle Türk Çimento sektörü zor zamanlardan geçiyor. Hem yaşanan bu zorluklara çözümler üretmek, hem de geleceğin düşük karbonlu ekonomik sistemine hazırlık yapmak sektör için kaçınılmaz hale geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren dünyanın ikinci büyük çimento ihracatçısı konumudaki Türkiye Çimento sektörü de düşük karbonlu üretim yol haritası hazırladı.

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) CEO'su Volkan Bozay, sektöre ilişkin son gelişmeleri Enerji Günlüğü'nden Sabiha Kötek'e değerlendirdi.

Sektör maliyetlerinin yüzde 90'a yakın kısmını enerjinin oluşturduğunu vurgulayan Bozay, çimento sektöründe enerji maliyetlerindeki yüksek artışa dikkat çekerek, fiyatlardaki dalgalanma nedeniyle sektörün önünü göremediğini kaydetti. Bozay, çimento üretiminde ana kaynak olarak kalorifik değeri yüksek kömür ve petrokok kullanıldığını kaydederek, Rusya-Ukrayna krizinden sonra tedarik sorunları yaşandığını ifade etti.

bozay.jpg
Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) CEO'su Volkan Bozay / Fotoğraf: Linkedin

 

"İthal kömürde yüzde 600 fiyat farkı var"

Bozay, "Enerji maliyetlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre ithal kömür yaklaşık altı kat artmış durumda. İthal kömürde yüzde 600 fiyat farkı var. Bu çok büyük bir fark. Petrokok alternatif bir çözüm, onu kullanan fabrikalar da var ama her tesis kullanamıyor. Onda da maliyetler yaklaşık üç kat artmış durumda. Alternatif yakıtlarda da çok artış oldu, yerli linyitte de fiyatlar yaklaşık iki kat artmış durumda. Elektrikte de öyle" dedi.

"ATY petrokok ithalatını önleyebilir"

Atıktan tüketilmiş yakıtlara da değinen Volkan Bozay, "Biz bir yandan enerji, bir yandan sanayi, hatta bir yandan da bertaraf tesisleriyiz" dedi. Bozay "Bize geleni bertaraf ediyoruz. Bunu yaptığımız zaman da cari dengeye yılda yaklaşık 250-300 milyon dolarlık katkı sağlayabiliriz. Atıktan türetilmiş yakıtın zamanla petrokok ithalatının önüne geçeceğini düşünüyoruz" diye konuştu. (Haberin tamamı için)

 

Enerji Günlüğü

DAHA FAZLA HABER OKU