Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı: Türkiye'nin 2053'te karbon nötr hedefini yakalaması için nükleer santrale ihtiyaç var

Bayraktar, Türkiye'de giderek artan yenilenebilir kaynakların kesintili üretim zaafını gidermek için farklı nükleer santral tipleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Paris anlaşması kapsamında ilan ettiği 2053 yılına kadar karbon nötr bir ekonomi olma hedefini yakalamak için birkaç tane nükleer santral inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Bayraktar, inşaatı devam eden Akkuyu nükleer santraline atıfta bulunarak, "2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacaksak, uzun dönemli enerji planlamasında Türkiye'nin birkaç Akkuyu'ya ihtiyaç olan bir resim gözüküyor" dedi.

Türkiye'de elektrik tüketiminin dünya ortalamasının üzerinde bir hızda arttığına dikkat çeken Bayraktar, Türkiye'de giderek artan yenilenebilir kaynakların kesintili üretim zaafını gidermek için farklı nükleer santral tipleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Alışılagelmiş nükleer santraller kadar geniş altyapı yatırımı gerektirmeyen, daha basit bir yapıya sahip olan, ancak daha az güç üreten küçük modüler nükleer reaktörler (SMR) konusunda İngiltere ve ABD ile temaslarda bulunduklarını ifade eden Bayraktar, "İngiltere ve ABD hükümetiyle SMR'lar hakkında çalışıyoruz. Nükleer Türkiye'de olmazsa olmazlarından bir tanesi" dedi.

Rusya'nın inşa ettiği Akkuyu nükleer santralinin bin 200 MW büyüklüğündeki ilk ünitesinin gelecek yıl devreye alınması için çalışmaların Ukrayna'daki savaştan etkilenmeden devam ettiğini belirterek, "Şu anda etkilenmeden tam gaz devam ediyoruz. Karşılıklı anlayış ve hedefimiz santrali zamanında yapabilmek" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU