Bitcoin'deki çöküş El Salvador'un rezervlerini yarı yarıya eritti

Kendini "dünyanın en havalı diktatörü" diye niteleyen Nayib Bukele yönetiminde ülkedeki yetişkinlerin yüzde 2'si hapiste

Filistin asıllı Nayib Bukele, bir yandan Bitcoin'in çöküşüyle diğer yandan da artan çete şiddetiyle baş etmeye çalışıyor (Twitter / @nayibbukele)

Resmi para birimi Bitcoin olan El Salvador'un rezervleri, piyasadaki kötü gidişat nedeniyle yarı yarıya eridi.

Bir ilke imza atarak eylülde Bitcoin'i (BTC) ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle gündem olan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto para piyasasındaki çöküşten ötürü zor durumda.

El Salvador, kripto para atılımından bu yana 105,6 milyon dolarlık yatırıma denk gelen 2 bin 301 BTC'lik bir rezerv oluşturdu.

40 yaşındaki Bukele, en son 9 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada dip seviyeden 30 bin 700 dolara 500 BTC aldıklarını duyurmuştu. Bu tweet atıldığında ülkenin BTC rezervlerinin değeri 71,4 milyon dolar civarındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kripto para piyasasındaki düşüş sürerken, ülkenin rezervleri 13 Haziran itibarıyla 52 milyon dolara kadar geriledi. Bu da Bukele'nin yatırımının yaklaşık yüzde 50'sinin erdiği anlamına geliyor.

Şu anda BTC, yaklaşık 22 bin 170 dolardan işlem görüyor.

Bukele ülkesinin finansal sorunlarına "volkan tahvilleri"yle çözüm bulmayı planlamıştı. Fakat martta başlatılacağı duyurulan tahviller, özellikle kripto para piyasasındaki kötü gidişat nedeniyle henüz uygulamaya geçirilemedi.

Söz konusu tahvillerle Bukele'nin geçen yıl kasımda tanıttığı "Bitcoin şehri" projesinin finansmanının sağlanması planlanıyordu.

Yetişkinlerin yüzde 2'si cezaevinde

Öte yandan Bitcoin, Bukele'nin öne sürdüğünün aksine ülkedeki sorunlara çözüm getiremedi.

Kendini "dünyanın en havalı diktatörü" diye niteleyen Bukele, Orta Amerika ülkesinde son dönemde artan çete savaşlarıyla mücadelede on binlerce kişinin tutuklanması emriyle de tepki toplamıştı.

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, son iki ayda 36 binden fazla kişinin tutuklandığı El Salvador'da "devasa insan hakkı ihlalleri" yapıldığını öne sürmüş ve yetişkinlerin yüzde 2'sinin cezaevinde olduğunu bildirmişti.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, 1 Haziran'daki açıklamasında 36 bin 277 kişinin tutuklandığını duyurmuş, bunlardan 31 bin 163'ünün erkek, 5 bin 114'ünün de kadın olduğunu söylemişti.  



Independent Türkçe, Mashable, Futurism, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU