Pixar'ın son animasyonu Işıkyılı, 14 ülkede yasaklandı

Kaynaklar, filmin Çin'de yayımlanmasının da pek muhtemel olmadığını söylüyor

Disney-Pixar'ın yakında gösterime girecek filmi Işıkyılı'nın (Lightyear) eşcinsellerin öpüştüğü bir sahne içerdiği için bugüne dek 14 ülkede yasaklandığı bildirildi.

Çizgi film pazartesi günü "ülkenin medya standartlarını ihlal etmesi nedeniyle" Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yasaklandı. Işıkyılı'nın 16 Haziran Perşembe günü vizyona girmesi planlanıyordu.

Geniş Ortadoğu coğrafyasındaki diğer bazı yerler gibi, BAE de eşcinsel ilişkileri yasadışı ilan eden Müslümanların yönettiği bir ülke.

Disney'in Suudi Arabistan, Lübnan, Kuveyt, Mısır, Endonezya ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu 14 Ortadoğu ve Asya ülkesinde Işıkyılı'nın yayımlanmasını sağlayamadığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

South China Morning Post'a göre filmin Çin'de gösterime girmesi de pek olası değil.

Işıkyılı'nın yapımcılarından birinin, yetkililerin istediği kırpmaları Disney'in reddetmesi üzerine, filmin Çin'de gösterime girmeyeceğini varsaydığını söz konusu gazeteye söylediği belirtiliyor.

Chris Evans'ın Oyuncak Hikayesi (Toy Story) filmlerindeki Buzz Lightyear karakterini seslendirdiği filmde, aktris Uzo Aduba'nın seslendirdiği Hawthorne karakteriyle ilişkide olduğu kadın arasında kısa bir öpüşme yaşandığı bildiriliyor.

Evans'ın pazartesi günü filmin Londra'da düzenlenen galasında, eşcinsellerin öpüşmesine yapılan bu itirazların "sinir bozucu" olduğunu söylediği aktarıldı.

Aktör, "Toplumsal kapsayıcılık kapasitesinde ileri doğru adımlar atan bir şeyin parçası olmamız harika ancak olması gereken yere hâlâ gelemeyen yerlerin varlığı sinir bozucu" dedi.

Öte yandan, yapımcı Galyn Susman etkinlikte Disney'in filmden hiçbir şeyi, "özellikle de Buzz'ın yaptığı tercihlerle neyi yitirdiğini gösteren sevgi dolu ve ilham verici ilişki gibi önemli bir şeyi" kırpmayacağını söyledi.

The Independent yorum almak için Disney'in temsilcileriyle irtibata geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Personelin, Disney'in Florida'daki "Eşcinsel Deme" diye bilinen yasa tasarısına verdiği yanıtı eleştiren açık bir mektup yayımlaması üzerine Pixar martta eşcinsellerin öpüşmesini filme yeniden eklemişti. Karakterlerin ilişkilerinin doğası yapımcılar tarafından sorgulanmasa da, öpüşmelerinin kırpıldığı belirtilmişti.

162 milyon sterlin (yaklaşık 3 milyar 380 milyon TL) bütçeli Işıkyılı'nın Disney için büyük bir cazibe kaynağı olması bekleniyor. Analistler filmin ilk hafta sonunda 82 milyon sterlinden (yaklaşık 1 milyar 700 milyon TL) fazla hasılat elde edebileceğini tahmin ediyor.

Disney/Marvel'ın bu yıl piyasaya sürdüğü Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) filminin Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde gösterime girmesi LGBT+ içeriği sebebiyle reddedilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU