Ukrayna ve Rusya arasındaki 100 günlük savaşta öğrendiklerimiz

Rusya'nın istilası Avrupa'nın II. Dünya Savaşı sonrası düzenini sarstı ve bununla birlikte barış rehavetini de açığa vurdu

Bu bize hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği söylenen bir savaştı (AFP)

Bize söylenen, bu savaşın asla gerçekleşmeyeceği ya da Kiev'in hızlı bir şekilde teslim olmasının sadece birkaç gün süreceğiydi.

Ancak cuma günü Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı kasvetli, kanlı, tutuk ve nihayetinde korkunç istilası acımasız 100. gününe ulaştı.

Özellikle sahadakiler için bu keyfi bir mihenk taşı. Günlerin yüzüncü dönümü, medya tarafından sevilen bir şey ancak gerçekte çok az şey ifade ediyor. 101. gün, 102. gün ve bunun gibi savaş ve katliam günleri kaçınılmaz olarak gelecek.

Nedensiz olsun ya da olmasın, son 100 gün şüphesiz dünya hakkındaki algılarımızın çoğunu değiştirdi. Ukraynalıların yolda kalan Rus askerlerini sınıra geri çekmeyi teklif ettiği komik video kliplerle geçen ilk birkaç günden bu yana uzun zaman geçmiş gibi görünüyor.

Rusya'nın işgali Avrupa'nın II. Dünya Savaşı sonrası düzenini sarstı ve barış rehavetini açığa vurdu.

Bu, Vladimir Putin'in savaş çığırtkanı bir milliyetçi değil de bir tür takdire şayan otokrat olduğu yönündeki yaygın görüşü değiştirdi. Putin'in ülkesi hala korkutucu ancak bir zamanlar birkaç gün içinde Avrupa'yı adımlayabilecek bir makine olarak düşünülen ordusu, şimdi hayatını Donbas'ta savaşarak geçirecekmiş gibi görünen bir makine olarak alaya alınıyor.

Günlük propaganda güncellemeleri, nükleer savaş olasılığını düzenli olarak artırdığı için Rusya'dan yapılan uçuşlar dikkat çekiciydi.
 


Batı'nın tepkisi kısmen takdire şayan kısmen  yetersiz oldu. 100 gün, Avrupa'nın birliğini test etti ve diğer 100 gün muhtemelen bunu daha da fazla yapacaktır. Ukrayna, halkı ve liderliği, büyük saygınlıkla ortaya çıktı ancak dehşet verici bir bedel ödedi.

Savaş 100 gün daha devam ederse, tamamen mümkün göründüğü üzere, Ukrayna'nın ödediği bedel sadece daha da artacaktır.

Ülkenin daha fazla toprak kaybetme olasılığı yüksek görünüyor. Ukrayna'nın edindiği yeni arkadaşlardan bazıları muhtemelen sendeleyecektir. Düşmanları daha acımasız hale gelebilir. Savaş başka bir yerde olsa da bazı müttefiklerin 100 günlük savaştan sonra hissettiği yorgunluk daha da artabilir gibi duruyor.

Ve Ukrayna'nın çok arzulanan bir barışı elde etmek için başka bir şeyden vazgeçmesi gerekeceğini kabul etmesi gereken bir zaman gelecek. Bu sırada, bedel büyük ölçüde sıradan Ukraynalılar tarafından ödenmeye devam edilecek. Putin'in vahşeti ve saldırganlığıyla on binlerce hayat parçalandı, yok edildi ve sona erdirildi.

Onlar 100. günün geldiğini fark etmeyecek bile.

Saygılarımla,
David Harding
Uluslararası editör



https://www.independent.co.uk/independentpremium/editors-letters

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

  

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU