Müslüman din adamıyla tartışan kişi Nijerya'nın başkentinde yakılarak öldürüldü

Geçen ay da Deborah Samuel adlı kadın öğrenci, "İslam'a hakaret" gerekçesiyle linç edilmişti

Olay yerine intikal eden polis ekiplerinin, Ahmet Osman'ı hastaneye kaldırdığı ancak kurbanın yolda hayatını kaybettiği açıklandı (AFP/Arşiv)

Nijerya'nın başkenti Abuja'da Müslüman din görevlisiyle tartışan bir kişi, yaklaşık 200 kişinin saldırısına uğrayarak katledildi.

Polis ekiplerinin yaptığı açıklamaya göre 30 yaşındaki Ahmet Osman, dün meydana gelen olayda dövülüp taşlandı ve daha sonra yakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nijerya anayasasında din özgürlüğünü garanti eden laik bir ülke olsa da çoğunluğu Müslüman olan kuzeydeki bazı eyaletlerde şeriat yasaları uygulanabiliyor. Afrika ülkesinde dine hakaret gerekçesiyle sık sık olaylar çıkıyor. İnsan hakları örgütlerine göre linç olayları, cezasızlık ve adalet sistemine güvenilmemesinden kaynaklanıyor.

Örneğin kuzeybatıdaki Sokota eyaletinde Deborah Samuel adlı Hıristiyan öğrenci, görgü tanıklarına göre öğrencilerin yer aldığı bir WhatsApp grubunda İslam'a hakaret içerikli mesajlar paylaştığı gerekçesiyle geçen ay linç edilmişti. Samuel, dövülüp yakılarak katledilmişti.

Polis sözcüsü Josephine Adeh, bölgedeki bir çetenin üyesi olarak tanımlanan Osman'ın kimliği belirsiz bir din görevlisiyle sert şekilde sürtüştüğünü ve daha sonra şiddet olaylarının patlak verdiğini açıkladı. Olay yerine varan yetkililerin, Osman'ın hastaneye kaldırdığı ancak kurbanın yolda hayatını kaybettiği ifade edildi.

Kalabalığın din görevlileri tarafından harekete geçirildiğini bildiren Adeh, bölgede kontrolün sağlandığını ancak henüz kimsenin yakalanmadığını bildirdi.

Görgü tanıkları tartışmanın dine hakaretle olduğunu öne sürse de polis ekipleri iddiayı doğrulamadı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, BBC, WION

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU