Amerikan firması, okul saldırılarını önlemek için elektroşok tabancalı drone üretecek

"Siyasetçiler sorunu çözemedi"

Firmanın drone'u ne zaman piyasaya süreceği bilinmiyor (Axon)

ABD'deki bireysel silahlanma tartışmaları sürerken, elektroşok tabancasının üreticisi Axon şirketi, okullara düzenlenen silahlı saldırıları önlemek için yeni bir drone tasarlayacaklarını duyurdu.

Merkezi Arizona eyaletinde yer alan şirketin perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkedeki silah politikasına dair tartışmaların "verimsiz" olduğu, sorunun ileri teknolojiyle çözülebileceği savunuldu.

Eski adıyla Taser International olarak bilinen şirket, bir drone'a ya da robota yerleştirilebilecek, hafif ve küçük boyutta bir elektroşok tabancası geliştirdiğini açıkladı.

Axon, elektroşok tabancasının güvenli şekilde kullanılabilmesi için "hedef alma algoritmaları" geliştirildiğini de ifade etti.

Şirket, elektroşok tabancasının kullanımına dair tüm kararların, resmi izinlere sahip olan yetkili bir operatör tarafından verileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada bu operatörün "yaşanan her türlü olayda yasal ve ahlaki sorumluluğu üstlenmeyi kabul edeceği" de vurgulandı.

Axon'un kurucusu Rick Smith, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye açıklamasında, geçen hafta Teksas eyaletinde yaşanan olaylardan sonra projeyi kamuoyuyla paylaşmaya karar verdiğini söyledi.

18 yaşındaki Salvador Ramos'un 24 Mayıs'ta Ulveda kasabasındaki Robb İlkokulu'na düzenlediği silahlı saldırıda, 19 öğrenci ve iki öğretmen hayatını kaybetmişti. Ramos ise polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Trajik olayın ardından ABD'de bireysel silahlanma tartışmaları yeniden alevlenmişti.

Cumhuriyetçi Parti üyesi Teksas Başsavcısı Ken Paxton, saldırıdan saatler sonra benzer olaylara karşı öğretmenlerin silahlandırılması gerektiğini savunmuştu.

"ABD'deki siyasetçiler bu olayla başa çıkamadı" diyen Smith, öğretmenlerin silahlandırılmasının çok tehlikeli bir öneri olduğunu söyledi.
 


Öte yandan şirketin etik kurulu, Smith'in projesine sıcak bakmadıklarını belirtti.

Kurulun açıklamasında ""Axon'un okullara drone yerleştirme fikri kuruldaki herkes için endişe verici" dendi.

Elektroşok tabancalı drone prototipinin bir yıl içinde hazırlanabileceğini söyleyen Smith, saha testlerininse iki yılda tamamlanabileceğini ve modelin ruhsat onayı aşamasına getirilebileceğini söyledi.

BBC'nin aktardığına göre Axon böyle bir projeyi ilk defa gündeme getirmiyor.

Firma, geçen yıl sadece polislerin kullanımına sunulan elektroşok tabancalı drone'lar için bir pilot program oluşturmayı planlamış fakat şirketin yapay zeka etik kurulunda yapılan oylamada projeye onay çıkmamıştı.



Independent Türkçe, BBC, NPR, Dallas News

DAHA FAZLA HABER OKU