Etiyopya'da sıra Tigray'dan sonra Amhara'ya geldi: "İç savaşta kullanılan milisler topluca gözaltına alındı"

4 bin 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi

Etiyopya'daki iç savaş büyük bir insani krize ve yıkıma neden oldu (Reuters)

Etiyopya hükümeti, iç savaşta kendisine destek veren Amhara bölgesindeki Fano milislerine yönelik toplu gözaltılar düzenliyor. 

Başbakan Abiy Ahmed yönetiminin açıkladığı rakamlara göre 23 Mayıs itibarıyla çoğunluğu Amhara'da olmak üzere farklı bölgelerde en az 4 bin 500 kişi gözaltına alındı. Hükümet karşıtlarıysa sayıların çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Geçen hafta Amhara'daki güvenlik güçleri cinayet işledikleri ve yasadışı aktiviteler yürüttükleri gerekçesiyle 200 paramiliter milisin gözaltına alındığını duyurmuştu. Gözaltıların ilk olarak ne zaman başladığı net şekilde bilinmiyor.

Gözaltına alınanlar arasında Etiyopya hükümetine muhalif emekli bir generalin, aktivistlerin ve en az 19 gazetecinin de olduğu bildirildi.

Uzmanlar gözaltıların Etiyopya yönetiminin, ülkenin en büyük ikinci etnik grubu Amharalılara karşı iktidarını güçlendirmeye çalışmasının bir parçası olduğunu düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefetteki Hibir Etiyopya Demokratik Partisi'nden (Hibir Ethiopia Democratic Party) Yilkal Getnet, ABD merkezli haber ajansı AP'ye açıklamasında, hükümetin gözaltılarla, özellikle Amhara Bölgesi'nde kaybetmeye başladığı gücü yeniden elde etmek için önlem amaçlı bir manevra yaptığını savundu.

Getnet, "Bence bu kitlesel gözaltılar siyasi amaçlarla yapılıyor" dedi.

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu'ndan William Davison ise "Fano milisi savaş sayesinde güçlendi. Gözaltıların bir amacı da onları hükümetin kontrolü altına sokmak" ifadelerini kullandı.

Etiyopya'da hükümetle isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında siyasi ve etnik sebeplerden ötürü Kasım 2020'de iç savaş çıkmış, Mart 2022'de insani ateşkes ilan edilmişti. Savaş nedeniyle 5,2 milyon kişi insanı yardıma muhtaç hale gelmişti.

Bu savaşta Amhara yönetimi ve bölgedeki Fano milisleri, TPLF'ye karşı hükümete destek vermişti. TPLF, kayıplarının ardından kuzeyde kendi bölgesine çekilmiş, Etiyopya hükümetiyse Fano'yu silahsızlandırmaya başlamıştı. Bunun üzerine Amhara bölge yönetimine bağlı güçlerle Fano militanları arasında çatışmalar yaşanmıştı.
 


AP'nin aktardığına göre gözaltına alınanlar arasında Fano militanları da var. TPLF'yle çatışmalarda Fano'nun etnik kıyım yaptığı da öne sürülmüştü.

Çarşamba günü Amhara polisi, "hükümetle halk arasında kargaşa çıkarmaya çalışan" 111 çevrimiçi haber sitesi tespit edildiğini söylemiş, 10 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti.

Etiyopya hükümeti ve Amhara bölge yönetimi yetkilileriyse haklı olduğunu savundukları gözaltıların devam edeceğini söylemişti.

Amhara bölge yönetiminin sözcüsü Gizachew Muluneh, çarşamba günkü açıklamasında "Hükümeti zayıf göstermeye ve halkı galeyana getirip şiddeti körüklemeye çalışan girişimler var. Bu komplo başarısızlığa uğradı. Anarşizmin ve yasadışı aktivitelerin burada yeri yok" demişti.

Etiyopya Halkın Devrimci Partisi, Enat Partisi ve Tüm Etiyopya Birliği Partisi de bu hafta yayımladıkları açıklamayla gözaltıların durdurulması çağrısı yapmıştı. Açıklamada "Hükümet bu operasyonu muhalif sesleri susturmak için düzenliyor" ifadelerine yer verilmişti.



Independent Türkçe, AP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU