Birleşik Krallık açlık grevindeki sığınmacıları Ruanda'ya daha erken göndermekle tehdit etti

"Sağlığınız ve güvenliğiniz gereği, sınırdışı edilmenizi önceleyebiliriz"

Birleşik Krallık'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı büyük tepki topluyor (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) açlık grevi başlatan sığınmacıları Ruanda'ya daha erken göndermekle tehdit ettiği bildirildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian, İçişleri Bakanlığı'nın açlık grevi başlatan 17 kişiye bir mektup göndererek protestoları nedeniyle daha erken bir tarihte sınırdışı edileceklerini söylediğini iddia etti.

Mektupta, "Yeme içmeyi reddetmeniz, sınırdışı edilmenize dair emrin erteleneceği anlamına gelmiyor. Sağlığınız ve güvenliğiniz gereği, BK'den sınırdışı edilmenizi önceleyebiliriz" dendiği bildirildi.

Suriye, Mısır ve Sudan uyruklu sığınmacılar, şu anda başkent Londra'daki Gatwick Havalimanı'nda yer alan Brook House merkezinde gözaltında tutuluyor.

Sığınmacılardan biri, "Sadece güvende olmak ve özgürlüğüme kavuşmak istiyorum. Ben suçlu değilim. BK neden beni hapse attı? Ruanda'yla hiçbir bağlantım yok. BK neden beni oraya gönderiyor?" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Care4Calais adlı hayır kurumunun kurucusu Clare Moseley, 17 kişiden yalnızca 5'inin açlık grevine devam ettiğini savunarak, "Yemek yemeleri lazım çünkü güçlü kalıp bizimle mücadele etmelerini istiyoruz. Açlık grevinin buna karşı savaşmanın bir yolu olduğunu söylüyorlar fakat biz de bununla başka şekillerde mücadele edebileceğimizi belirtiyoruz" dedi.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı'ndan kaynaklar, dün akşam Guardian'a yaptıkları açıklamada açlık grevi yapan sığınmacı kalmadığını savunmuştu.

BK hükümeti, Ruanda'yla yaptığı 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,4 milyar TL) anlaşma gereği ilk sığınmacı grubunun 14 Haziran'da sınırdışı edileceğini açıklamıştı.

Sığınmacıların haklarını savunan kuruluşlar, çarşamba günü bazı kişilerin Ruanda'ya gönderilmemek için intihar teşebbüsünde bulunduğunu bildirmişti.

Kendini öldürmeye çalışan İranlı bir sığınmacı hastaneye kaldırıldıktan sonra kurtarılmıştı.

40 yaşındaki bir Yemenli sığınmacıysa İçişleri Bakanı Priti Patel ve BK Başbakanı Boris Johnson'a seslendiği bir video paylaşarak "kendini öldürmekten başka çaresi olmadığını" söylemişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU