Sivrisinek sokmasını önlemenin 8 doğal yolu

Havaların ısınmasıyla insanların sivrisinekle mücadelesi başladı

Sivrisinekler sarıhumma, dang humması, zika, sıtma ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkları bulaştırabiliyor (AP)

Havaların ısınmasıyla uyumak isteyen kişilerin korkulu rüyası sivrisinekler de geri döndü. Ancak sivrisinek sokmasından doğal yollarla kaçmak mümkün.

Uzaklaştırın

Sivrisinekler, diğer bütün küçük sinekler gibi kuvvetli rüzgarlarda uçmakta zorlanıyor. Saatte 2 kilometre hızdan daha güçlü bir esinti, bu yaratıkların size ulaşıp "tadınıza bakmanızı" güçleştirebilir. Yanınıza koyabileceğiniz bir vantilatör, bütün gece sizi koruyabilir.

Baharatlı yiyeceklerden kaçının

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivrisinekler, insanların enfes alıp verirken yaydığı karbondioksite geliyor. Bazı yiyeceklerse insanların daha fazla nefes alıp ermesine yol açıyor.

Dolayısıyla yatmadan birkaç saat önce bira içmemek veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, sivrisineklerden kaçmanıza yarayabilir. Hızlı nefes almanıza ve daha fazla karbondioksit salmanıza yol açacağı için yatmadan önce zorlu egzersizler yapmamanız da öneriliyor.

Greyfurt suyu

Çok sayıda vitamin ve mineral içeren greyfurt, nootkatone adlı bir bileşiğe de sahip. Yapılan çalışmalar, nootkatonenin sivrisinekleri ve keneleri uzak tutmada çok etkili olduğunu gösteriyor.

Limonotu

Limonotundan elde edilen citronella yağı, sivrisinek kovucu ürünlerin ana bileşeni. Uzmanlar, yağı cilde uygulayarak veya tüketerek sivrisinekleri uzaklaştırabileceğinizi söylüyor. Limonotunu çayınıza ya da yemeklerinize ekleyerek hayvanlardan kurtulabilirsiniz.

Kıyafetinizin rengine dikkat edin

Şubatta yayımlanan bir araştırmada, sivrisineklerin kırmızı, turuncu, siyah veya camgöbeği renklerine doğru uçtuğu ve yeşil, mavi, beyaz veya mor renkleri umursamadığı tespit edildi.

Kaşımayın

Sivrisinek tarafından sokulduğunuz zaman o bölgeyi kaşımak, kanamaya yol açabilir. Kansa aç sivrisinekleri size doğru çeker. Bunun yerine kaşıntı hissini buz uygulayarak azaltabilirsiniz. Elma suyu ve beyaz sirke de kaşıntıyı azaltabiliyor.

Kendinizi serinletin

İnsanlar terlediğinde laktik asit, ürik asit ve amonyak gibi bileşikleri vücudundan atıyor. Sivrisineklerse bu kokulardan etkileniyor. Yani yatmadan önce duş alıp oda sıcaklığını düşürmek, geceyi rahat geçirmenizi sağlayabilir.

Doğru kokuları seçin

Evinizi limon, okaliptüs, kedi nanesi, sardunya, karanfil limon kekiği ve tarçın kokularına bürüyerek sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, New Atlas

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU